REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
Mapka strediska
Mapky strediska

www.zivekamery.sk
 Pod mostíkmi


www.holidayinfo.sk
 Zjazdovka


www.holidayinfo.sk
 Veľká Lomnica


SKI TEAM Štrbské pleso
Stránka strediska:
www.abl.sk
Administrátor strediska:
chalupka.dominikgmail.com

VYSOKÉ TATRY
Štrbské Pleso, Smokovce, Tatranská Lomnica, oblasť Vysokých Tatier vrátanie podhoria (Najnovšie pridané nové trasy v Smokovcoch, Polianke, Tatranskej Lomnici a ďalšie)

SNEHOVÉ SPRÁVY - Vysoké Tatry  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
19.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené takmer v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
15 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
15.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
15 až 30 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Štrbské Pleso
Štadión 5km 
20 až 40 cm  nový sneh prašan  upravené v celej dĺžke  PanProfesor 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Tatranská Kotlina 
10 až 40 cm  tvrdý podklad s popraškom  prešlapané, ujazdené bežkármi  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Starolesnianske lúky 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 
13.1.2024  Vysoké Tatry  Tatranská Lomnica
Kolbisko 
10 až 30 cm  tvrdý podklad s popraškom  upravené v celej dĺžke  edusport 

Záznamov: 1-10 z celkom 38   Najnovšie | Predchádzajúca strana | Ďalšia strana | Najstaršie

Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 5.2.2018 | Matus Jancik | Čítané 1902x | 0 príspevkov v diskusii
Verejné preteky Štrbské bežky s No Name už po piatykrát na Štrbskom Plese
18. február 2018 na Štrbskom Plese

Vychutnajte si trate, na ktorých súťažia pretekári z celého sveta a príďte sa zabaviť a zapretekať si na verejné preteky v behu na lyžiach. V nedeľu 18. februára 2018 sa na Štrbskom Plese uskutoční už piaty ročník podujatia Štrbské bežky. Podujatie je pod záštitou Igora a Ivana Timkovcov z hudobnej skupiny No Name, ktorí sa opäť postavia na štart.

Pre všetkých bežkárov bude pripravený dvoj a päť kilometrový okruh. Pretekať sa bude voľnou technikou s hromadným štartom a pripravená bude aj klasická stopa. Mená najrýchlejších pretekárov budú zapísané na putovné Štrbské bežky.

Pre žiakov bude pripravená 500 metrová prekážková trať SnowKidz cross šprint s intervalovým štartom. Kros šprint si môžu vyskúšať aj všetci starší prihlásení pretekári na verejné preteky. Všetci účastníci sú zapojení aj do tomboly.

Najmenšie deti si môžu vyskúšať detské bežky a atmosféru spestrí hudobný koncert. Partneri podujatia vám v areáli predstavia rôzne športové potreby a oblečenie. Spolu s pretekmi na bežkách odštartuje aj Kari Traa Urban training Arctic, ktorý je na Štrbskom Plese novinkou. Je to spoločný tréning určený pre ženy pod dohľadom skúsených lektoriek. Tréning je navrhnutý tak, aby ho zvládol každý a záujemkyne sa môžu prihlásiť na stránke organizátorov tréningu www.urbantraining.sk.


V areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso je k dispozícii stan s občerstvením, lyžiarsky servis a požičovňa lyží. Aktuálne sú na Štrbskom Plese vynikajúce podmienky a pre návštevníkov je pripravených 8 tratí v dĺžkach od 500 metrov do 5 kilometrov vhodné pre klasickú aj voľnú techniku.

Organizátorom pretekov je Športový klub Štrba, obec Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Na príprave podujatia sa podieľajú dobrovoľní organizátori, ktorí na týchto tratiach spolupracovali na Svetovej zimnej Univerziáde 2015 a v decembri zorganizovali Tatranský pohár v behu na lyžiach a v marci pripravujú Majstrovstvá Slovenskej Republiky v behu na lyžiach. Podujatie je zároveň súčasťou celoročného kalendára športových podujatí Tatry v pohybe.

Registráciu a viac informácii o pretekoch nájdu záujemcovia na weboch www.skstrba.sk a www.tatryvpohybe.sk.

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 19.3.2017 | Karol Kováč | Čítané 2441x | 0 príspevkov v diskusii
Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach budú opäť na Štrbskom Plese.
Súťažiť sa bude v šprinte a vytrvalostných pretekoch.

Športový klub Štrba z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie – Bežeckého úseku v spolupráci s obcou Štrba a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry organizujú druhú časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach s medzinárodnou účasťou. Preteky sa uskutočnia 25. a 26. marca 2017 v športovom areáli na Štrbskom Plese. Organizátori očakávajú viac ako 250 pretekárov vo všetkých vekových kategóriách z celého Slovenska a z okolitých klubov z Čiech, Maďarska a Poľska. Preteky sú vhodné aj pre neregistrovaných pretekárov, ktorí sa môžu zapojiť do súťaženia, ak sa prihlásia do 22. marca. Svoju účasť už ohlásilo slovenské bežecké reprezentačné družstvo a záujem o preteky prejavili aj biatlonistky zo svetového pohára Terézia Poliaková, Paulína a Ivona Fialkové.
Podujatie začne už v piatok 24. marca o 18:00 v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením. Účastníkom sa prihovoria hostia, slovenskí reprezentanti, rozhodcovia a pretekári zložia sľub. Všetci účastníci pretekov získajú drobný suvenír a organizátori ich pozývajú aj na spoločnú večeru.
V sobotu 25. marca je na programe šprint klasickou technikou. Súťažiť sa bude na 1,4 km a 1,6 km okruhu, na ktorom pretekali aj bežci na lyžiach počas Svetovej zimnej Univerziády v roku 2015. V nedeľu 26. marca pretekári vyštartujú hromadným spôsobom na dlhé trate voľnou technikou. Pre hlavnú mužskú kategóriu sú pripravené preteky na 30 kilometrov voľnou technikou a ženy pobežia 15 kilometrov. Organizátori dúfajú, že snehové podmienky budú dostatočné, aby sa mohlo súťažiť na dlhších okruhoch vo Furkotskej doline. V nedeľu súťažia aj veteráni v ôsmich kategóriách od 30 ročných pretekárov na 10 km trati a 60 roční pretekári a ženy si zasúťažia na 5 kilometrovej trati.
Počas pretekov a oficiálnych tréningov bude trať pre verejnosť uzavretá a po trati sa budú môcť pohybovať bez lyží iba označení funkcionári zo zúčastnených klubov. Organizátori žiadajú ostatných lyžiarov o rešpektovanie týchto pravidiel a pozývajú všetkých športových fanúšikov do športového areálu, aby prišli povzbudiť budúcich Majstrov Slovenskej republiky.
Celý takmer 60-členný tím dobrovoľníkov túto sezónu pripravoval aj decembrový Tatranský pohár v behu na lyžiach i februárové Štrbské bežky, na ktorých odštartovalo viac ako 300 pretekárov. Rozhodcovia ŠK Štrba asistovali aj pri príprave Zimnej kalokagatie, ktorá sa uskutočnila 14.-15. marca 2017.

Informácie o podujatí nám poskytol za Športový klub Štrba
Matúš Jančík

Ďalšie podrobnosti nájdete na:
http://www.skstrba.sk/preteky
http://www.facebook.com/skstrba



     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 7.12.2016 | Karol Kováč | Čítané 2072x | 0 príspevkov v diskusii
Štrbské Pleso je pripravené na 44. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach
Tlačová správa o príprave podujatia, ktoré sa uskutoční 16. až 18. decembra 2016

Na Štrbské Pleso 16.-18. decembra 2016 zavítajú pretekári z okolitých krajín na 44. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach. Preteky sú súčasťou kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a trojdňové preteky spestrí aj šprint pri umelom osvetlení, ktoré sa na Štrbskom Plese využije prvýkrát.

Športový klub Štrba už po piatykrát organizuje kontinentálny pohár FIS Slavic Cup najmä pre
pretekárov z krajín Vyšehradskej skupiny. Riaditeľ pretekov Matúš Jančík informuje, že v trojdňovom programe bude spolu 10 samostatných pretekov a súťažiť sa bude v dvoch kategóriách: muži a ženy.

Podujatie začína oficiálnym tréningom v piatok 16. decembra o 11:00 a popoludní o 15:00 odštartuje kvalifikácia na preteky v šprinte klasickou technikou. Po krátkej prestávke o 16:30 odštartujú finálové rozbehy a prvýkrát sa v areáli na pretekoch využije umelé osvetlenie. Zároveň bude pre divákov pripravený veľký LED panel s výsledkami.

V sobotu o 9:30 odštartuje kvalifikácia na šprint voľnou technikou a o 11:00 sa uskutočnia finálové rozbehy. Popoludní od 13:00 do 14:00 bude opäť oficiálny tréning pred nedeľnými individuálnymi pretekmi voľnou technikou. O 9:30 na trať dlhú 7,5 kilometra vybehnú ženy a o 10:15 odštartujú muži na 10 km dlhé preteky s intervalovým štartom. Tatranský pohár je prvým kolom pohára FIS Slavic Cup, po ktorom nasledujú februárové preteky v Zakopanom, Jablonci nad Nisou a finále sa uskutoční v českom Harrachove. Podľa športového riaditeľa Slovenskej lyžiarskej asociácie Michala Maláka sa decembrových pretekov zúčastnia všetci reprezentanti SLA vrátane seniorských bežcov Petra Mlynára, Miroslava Šuleka a Aleny Procházkovej. Z bežcov do 23 rokov sa predstavia Andrej Segeč, Ján Koristek a Barbora Klementová. Z juniorských reprezentantov na Štrbské Pleso prídu Aneta Smerčiaková, Ján Mikuš, František Šulek a Jozef Šefčík. Na štartovej listine bude aj 7 pretekárov reprezentačného družstva OH nádeje.
Motiváciou Mlynára a Procházkovej vyhrať v domácich podmienkach je získanie priebežného víťazstva v kontinentálnom pohári. Konkurenciu domácim bežcom budú robiť aj pretekári z Českej republiky, Poľska, Maďarska a prihlášku už poslala aj viac ako dvadsiatka bežcov z Bieloruska a svoju účasť ohlásili aj Macedónci. Kompletná štartová listina bude známa vo štvrtok pred pretekmi.

Športový areál na Štrbskom Plese bol súčasťou úspešne zorganizovanej Svetovej zimnej Univerziády 2015, ktorá preskúšala nielen organizátorov, ale aj obec Štrba ako správcu strediska. V letných mesiacoch sa pokračovalo na zveľaďovaní areálu a bežeckých tratí. Starosta obce Štrba Michal Sýkora informoval o nadviazaní spolupráce so spoločnosťou, ktorá v minulosti prevádzkovala Mengusovský bežecký raj. Obec Štrba aj športovci od spolupráce očakávajú zlepšovanie zázemia pre bežecké lyžovanie v lyžiarskom areáli,
kde už teraz pribudol nový stan pre oddych, občerstvenie a posedenie pri stánku s rýchlym občerstvením. Ďalšou novinkou je priamo v areáli servis a požičovňa bežiek.

Starosta obce informoval, že bežecké lyžovanie na Štrbskom Plese je naďalej jednou z priorít rozvoja cestovného ruchu a preto bude obec naďalej rozvíjať športovisko a podporovať organizovanie pretekov. Pred sezónou sa podarilo na Štrbskom Plese zrekonštruovať a pokryť novým asfaltom celú prístupovú cestu do lyžiarskeho areálu, v lyžiarskom štadióne umiestniť zatrávňovacie tvárnice a urobiť niekoľko opatrení na celej trati, aby bol terén čo najrovnejší, dostatočne odvodnený, a tým pádom bude potrebná menšia vrstva snehu.

S umelým zasnežovaním sa začalo 12. novembra a prví bežkári sa na trati objavili už 15. novembra. Koncom mesiaca prišlo oteplenie a zasnežovanie muselo byť prerušené. Vďaka ochladeniu na prelome mesiacov a výdatnému sneženiu je od začiatku decembra v nepretržitej prevádzke 5-7 snežných diel a aktuálne sú vo výbornej kvalite pripravené šprintérske okruhy a časť z 2,5 kilometrového okruhu.

Organizátori prosia všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania a návštevníkov Štrbského Plesa o ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov pracovníkov areálu aj organizátorov blížiacich sa pretekov, nakoľko z dôvodu bezpečnosti je potrebné uzavrieť trate počas oficiálnych tréningov aj počas pretekov.

Organizátormi Tatranského pohára sú dobrovoľní rozhodcovia zo Športového klubu Štrba, ktorí pracovali aj na Univerziáde a v závere zimnej sezóny v marci sú usporiadateľmi Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach.
19. februára 2017 pripravujú aj Verejné preteky pod záštitou hudobnej skupiny No Name a koniec marca bude patriť Majstrovstvám Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Do konca roka 2016 bude na Štrbskom Plese aj ďalšie medzinárodné podujatie FIS, Memoriál 24 padlých hrdinov SNP, ktoré organizuje TJ Tatran Gerlachov.

Ďalšie informácie s ilustračnými fotografiami nájdete na:
http://www.skstrba.sk/strbske-pleso-pripravene-44-rocnik-tatranskeho-pohara-behu-lyziach/

Správu nám poskytol:
Matúš Jančík, riaditeľ pretekov



     
  Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 22.8.2016 | Peter Mosný | Čítané 3099x | 5 príspevkov v diskusii
Mengusovce idu na Strbske Pleso
Areal Bezeckeho Lyzovania Snow Strbske Pleso

Mili bezkarski priaznivci - aj ked je este len koniec leta prinasame Vam podstatnu novinku pre Bezecke Lyzovanie vo Vysokych Tatrach. Od konca zimnej sezony 2015/2016 sme zasadli za spolocny stol s Obcou Strba a dohodli sme sa na spolocnej spoluraci pri uprave a prevadzkovani zimnych bezeckych trati na Strbskom Plese. To v podstate znamena ze nase snazenie tu v Mengusovciach sme ukoncili a presunieme sa ako s technikou tak aj personalne na Strbske Pleso, kde budeme opat sa snazit pripravit pre Vas co najlepsie podmienky, ako pre vrcholovy sport, tak pre siroku verejnost - to vsetko samozrejme v priamej kooperacii s Obcou Strba. Viem ze vela z Vas si oblubilo Mengusovsky Bezkarsky Raj - ale nasa filozofia bola od sameho pociatku postavena na co najefektivnejsom ale aj najkvalitnejsom poskytovani sluzieb pre bezkarov - aj preto sa nase snazenie presuva priamo na Strbske Pleso a verime, ze spojenim nasich sil poskytneme na jednom mieste ovela viac ako na dvoch miestach. Novinky, ktore prinasame na Strbske Pleso su - denna uprava bezeckych trati v zavislosti na pocasi(toto uz sa dialo v minulych sezonach), vecerne bezkovanie pod umelym osvetlenim na Stadione, rozsirenie trati na upravu priamo na jazere - to pre uplnych amaterov pre rovinnost trate, rozsirenie trati v buducich sezonach o Mlynicku Dolinu, pre deti sa budeme snazit vytvorit maly zabavny bezkarsky park, pre doplnkove sluzby su to stan na prezliekanie a oddych, bufet s teplym obcerstvenim a pozicovna so servisom lyzi - prinesieme aj denne inforacie o snehovych spravach cez FB a novinky tak ako ste boli na tychto strankach zvykli - a napokon tato stranka sa premenuje na Areal Bezeckeho Lyzovania SNOW - Strbske Pleso. Moj novy mail na ktorom ma mozete kedykolvek kontaktovat sa bude menit na frenky@bezkystrbskepleso.sk telefon zostava 0911576667. Verim, ze uz v dalsej sezone bude priestor Vam ukazat ze aj ked nieco stracate nieco nove ovela lepsie ziskavate. Poslednou vecou pre vstup do tohoto projektu je moje podakovanie Obci Strba hlavne starostovi Michalovi Sykorovi za konstruktivne jednanie a Jarovi Chalupkovi Spravcovi Arealu - samozrejme nasmu Nestorovi, ktory poskytuje parcialne financne krytie na realizaciu tohto Projektu.Prajem Vam prijemne a pohodove prezitie zbytku leta a jesene v Zime 2016/2017 sa vidime na Strbskom Plese. S pozdravom Frenky<br><br>

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 10.3.2016 | Karol Kováč | Čítané 2165x | 0 príspevkov v diskusii
Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach
Štrbské pleso 12. a 13. marca

Štrbské Pleso bude opäť hostiť Majstrovstvá Slovenska v behu na
lyžiach. Na 30 km trati bude pretekať aj Mlynár s Bajčičákom a v tímových šprintoch uvidíme na štarte opäť aj Ivana Bátoryho
Športový klub Štrba z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Bežeckého úseku v spolupráci s obcou Štrba a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry organizujú druhú časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach s medzinárodnou účasťou, ktoré sú zároveň pretekmi olympijských nádejí z krajín Vyšehradskej štvorky.

Preteky sa uskutočnia 12.13.marca 2016 v športovom areáli na Štrbskom Plese.
Prihlásených je už viac ako 250 pretekárov. Cez víkend budú v rámci MSR zároveň prebiehať preteky Olympijských nádejí z krajín V4.
Podujatie začne už v piatok 11. marca o 18:15 v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením. Počas programu sa predstaví detský folklórny súbor Štrbianček, domáci folklorista Peter Marec a brušné tanečnice zo skupiny Bella Arabia.Účastníkom sa prihovoria hostia, slovenskí reprezentanti,rozhodcovia a pretekári zložia sľub. Všetci účastníci pretekov získajú drobný suvenír a organizátori ich pozvali aj na spoločnú večeru.
V sobotu 12. marca je na programe šprint dvojíc. Žiaci budú súťažiť klasickou technikou, dorastenci a dospelí voľne. V tejto divácky atraktívnej disciplíne sa dvojice 2 až 3krát striedajú na šprintérskom okruhu v dĺžkach 500 metrov až 1,4 kilometra podľa vekovej kategórie. O víťazstvo zabojuje aj dvojica Peter Mlynár s Martinom Bajčičákom. Na štarte sa objaví aj olympionik Ivan Bátory v dvojici s reprezentačným servismanom Ondrejom Benkom Rybárom.
V nedeľu 13. marca pretekári vyštartujú hromadným spôsobom na dlhé trate klasickou technikou. Hlavnú mužskú kategóriu čakajú preteky na 30 kilometrov a ženy pobežia 15 kilometrov. Prihlásení sú aj juniorskí reprezentanti a pretekári do 23 rokov Andrej Segeč, Miroslav Šulek, Barbora Klementová, Aneta Smerčiaková a Ján Koristek. Alena Procházková bude v tom čase reprezentovať Slovensko vo Svetovom pohári v Kanade. Žiaci budú súťažiť na 3 až 5 kilometrovej trati a v nedeľu budú pretekať aj veteránske kategórie na 5 a 10 kilometrov klasicky.
Počas pretekov a oficiálnych tréningov bude trať pre verejnosť uzavretá a po trati sa budú môcť pohybovať bez lyží iba označení funkcionári zo zúčastnených klubov. Organizátori žiadajú ostatných lyžiarov o rešpektovanie týchto pravidiel a pozývajú všetkých športových fanúšikov do športového areálu, aby prišli povzbudiť budúcich Majstrov Slovenskej republiky.
Celý takmer 60členný tím dobrovoľníkov túto sezónu pripravoval aj decembrový Tatranský pohár v behu na lyžiach i februárové Štrbské bežky, ktoré mali pozitívne ohlasy u rekreačných aj skúsenejších bežcov. 16. marca sa v športovom areáli na Štrbskom Plese uskutoční aj súťaž v behu na lyžiach žiakov a žiačok základných a stredných škôl a športových klubov z miest a obcí Euroregiónu Tatry v rámci zimnej časti 14. ročníka Tatranskej lyžiarskej ligy.

Informáciu nám poslal

Športový klub Štrba

Matúš Jančík
rozhodca bežeckého lyžovania

     
  Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 12.1.2016 | Karol Kováč | Čítané 2699x | 0 príspevkov v diskusii
Bežkári majú na Štrbskom Plese zelenú.
Tlačová správa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry

Zima skúpa na sneh robí starosti nielen lyžiarom, ale najmä milovníkom bežeckého lyžovania. Kým sa na zjazdovkách umelo zasnežuje hneď od prvých zimných mrazov, bežkári často čakajú na prírodnú snehovú nádielku.
Tento problém ale nemajú návštevníci Štrbského Plesa, ktorí si môžu užívať zasnežené trate na umelom snehu v nadmorskej výške 1 400 m n.m., s unikátnou klímou.
„V rámci príprav na Svetovú zimnú univerziádu v roku 2015 sme okrem rekonštrukcie športového areálu zainvestovali aj do umelého zasnežovania bežeckých tratí“ približuje Michal Sýkora, starosta obce Štrba, ktorá je vlastníkom a správcom športového areálu. „Pravidelne so začiatkom lyžiarskej sezóny v decembri chceme každoročne zahajovať aj lyžiarsku bežeckú sezónu“, dodáva.
Investíciu si pochvaľujú aj hotelieri. „Zaznamenávame zvýšený záujem o ubytovanie zo strany športových klubov bežeckého lyžovania“ hovorí výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová. „Snehové podmienky nútia športovcov hľadať dostupné destinácie a pre domáce kluby, či kluby z Čiech, Poľska, Maďarska, Litvy aj Chorvátska je Štrbské Pleso najbližšou vhodnou alternatívou“.
Na Štrbskom Plese sú umelo zasnežené 1,4 km a 1,6 km dlhé šprintérske okruhy, takmer 2,5 km dlhý homologizovaný okruh a bežecký štadión spolu s priestormi pri servisných bunkách. Trate sú upravené pre klasický aj voľný štýl.
No kvalitne pripravené trate nie sú jediným komfortom pre športovcov.
„V rámci bežeckého areálu majú športovci možnosť prenájmu buniek, v ktorých si môžu uschovať a pripravovať lyže na tréning a dobré zázemie tu majú aj organizátori podujatí“ dodáva starosta. „Sme radi, že na Štrbskom Plese sa opäť uskutočnili aj medzinárodné preteky FIS. V tomto roku sme ich od decembra hosťovali už trikrát“ uzatvára.
Na Štrbskom Plese sa už uskutočnili 43. ročník Tatranského pohára v behu na lyžiach, 58. ročník Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP a druhé kolo kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup, ktoré sa pôvodne malo uskutočniť v poľskom Zakopanom. Aj spomínané medzinárodné podujatia, na ktorých sa predstavilo spolu viac ako 600 pretekárov z okolitých krajín, dokazujú, že Štrbské Pleso je významné stredisko pre profesionálne aj rekreačné bežecké lyžovanie.


Tlačová správa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry
Kontakt:
Ing. Lucia Dubielová
dubielova@tatry.sk,
0911 406 800,
www.tatry.sk.
     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 7.12.2015 | Karol Kováč | Čítané 2365x | 0 príspevkov v diskusii
43. ročník Tatranského pohára - Štrbské pleso 12. a 13. decembra 2015
Informácie o podujatí a prosba o pomoc pri úprave tratí

Štrbské Pleso 12.-13. decembra 2015 privíta pretekárov z okolitých krajín na 43. ročníku Tatranského pohára v behu na lyžiach. Preteky sú súčasťou kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a nominačnými pretekmi na Zimné olympijské hry mládeže Lillehamer 2016.

Športový klub Štrba už po štvrtý krát v rade organizuje kontinentálny pohár FIS Slavic Cup najmä pretekárov z krajín Vyšehradskej skupiny a to Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. Riaditeľ pretekov Michal Šerfel informoval, že v plánovanom dvojdňovom súťažnom programe budú súťažiť kategórie mužov a žien v klasickom šprinte so štartom kvalifikácie v sobotu o 9:30 hod. Šprinty vyvrcholia finálovými rozbehmi o 11:00 hod. V nedeľu sú pripravené preteky klasickou technikou s intervalovým štartom na 5 km pre ženy a 10 km pre
mužov. Pretekov sa môžu zúčastniť všetci záujemcovia, ktorých na preteky nominuje príslušná lyžiarska asociácia a majú platnú licenciu FIS. V pohári Slavic Cup sú spolu 4 podujatia. Tatranský pohár je prvý, druhé kolo sa uskutoční v januári v poľskom Zakopanom a vo februári sa uskutočnia preteky v českom Harrachove a finále na Skalke pri Kremnici.

Podľa športového riaditeľa Slovenskej lyžiarskej asociácie Michala Maláka sa decembrových pretekov zúčastnia v prvom rade všetci záujemcovia o nomináciu na YOG Lillehamer 2016 na čele s reprezentačným družstvom OH nádeje. Na pretekoch sa predstavia aj juniorské reprezentantky na čele s Anetou Smerčiakovou, . Z juniorov sa pretekov zúčastní Ján Koristek, ktorý v novembri vo švédskej Bruksvallarne obsadil 9. miesto. Z rakúskeho Seefeldu príde na preteky reprezentačné družstvo do 23 rokov v zložení Barbora Klementová, Andrej Segeč, Miroslav Šulek a Erik Urgela. Elitný pretekári Mlynár a Prochádzková sa na Tatranskom pohári nepredstavia, nakoľko štartujú na svetovom pohári v Davose. Športový areál na Štrbskom Plese bol súčasťou úspešne zorganizovanej Svetovej zimnej Univerziády 2015, ktorá preskúšala nielen organizátorov, ale aj obec Štrba ako správcu strediska.
V letných mesiacoch sa pokračovalo na zveľaďovaní areálu a bežeckých tratí. V súčasnosti je na šprintérskom okruhu a na 2,5 km okruhu v okolí štadióna 15 - 20 centimetrová vrstva snehu. Na upravených tratiach denne trénuje niekoľko desiatok športovcov najmä zo slovenských, českých a poľských klubov. Starosta obce Štrba Michal Sýkora informoval, že bežecké lyžovanie na Štrbskom Plese je jednou z priorít rozvoja cestovného ruchu a preto obec bude naďalej rozvíjať športovisko a podporovať organizovanie pretekov. Organizátormi Tatranského pohára sú dobrovoľní rozhodcovia zo Športového klubu Štrba, ktorí pracovali aj na Univerziáde a v závere zimnej sezóny v marci sú usporiadateľmi Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach. 28. februára pripravujú aj Verejné preteky pod záštitou hudobnej skupiny No Name.

V súvislosti s prípravou Tatranského pohára organizátori prosia o pomoc pri zabezpečení vhodných podmienok na úspešné zvládnutie preteku:


Vážení športoví priatelia,

ŠK Štrba pracuje na príprave Tatranského pohára v behu na lyžiach, ktorý sa uskutoční 12.-13. decembra 2015.
Aby organizátori dokázali zabezpečiť kvalitné podmienky na trati, bude nutné nahadzovať sneh na niektoré úseky.
Od utorka do štvrtka bude na tratiach brigáda.
Prosíme všetkých, ktorí sa môžu zúčastniť brigády, aby sa hlásili vždy ráno o 8:00 správcovi areálu pri garáži pri servisných bunkách. Ak máte možnosť, prineste si vlastné lopaty.

Dôležitá informácia pre bežkárov:
Počas pretekov cez budúci víkend budú pre verejnosť uzavreté bežecké trate na Štrbskom Plese.

Piatok: 13:00 - 15:00 oficiálny tréning
Sobota: šprint kvalifikácia 9:30 - 10:30, finále 11:00 - 13:00, 14:00 - 15:30 oficiálny tréning
Nedeľa: intervalový štart 9:30 ženy, 10:00 muži.

Organizátori prosia bežkárov o ohľaduplnosť a odporúčajú, aby si tréningy plánovali mimo uvedených hodín, ideálne v piatok dopoludnia a v nedeľu po 12:00.

Informácie o pripravovanom podujatí a oznam o organizovaní brigád nám za Športový klub Štrba poslal

Matúš Jančík
rozhodca bežeckého lyžovania
http://www.skstrba.sk/preteky
http://www.facebook.com/skstrba

Kompletné propozície Tatranského pohára si môžete stiahnuť tu:
http://www.bezkar.sk/2015-16/CoC_201512_invitation.pdf


     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 25.2.2015 | Karol Kováč | Čítané 2648x | 0 príspevkov v diskusii
Štrbské Pleso bude hostiť Majstrovstvá Slovenskej republiky
V nedeľu 15.3. potom aj verejné preteky v behu na lyžiach

Tlačová správa

Táto zima na Štrbskom Plese patrí klasickým lyžiarskym disciplínam. Po úspešnej
Svetovej zimnej univerziáde čaká športový areál ďalší víkend plný pretekárov z celého Slovenska a okolitých krajín. Športový klub Štrba v spolupráci s obcou Štrba a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry je opäť organizátorom druhej časti medzinárodných Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach a priestor dostanú aj rekreační bežci, ktorí si môžu vyskúšať výborne pripravené homologizované trate a atmosféru veľkých pretekov.
Preteky sa budú konať 14. 15. marca 2015.
Podujatie začne už v piatok večer 13. februára v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením, krátkym kultúrnym programom a zložením sľubu pretekárov a rozhodcov. V sobotu sa uskutočnia preteky s hromadným štartom pre pretekárov Slovenského pohára a aj pre pretekárov zo zahraničných športových klubov. Na štart sa postavia súťažiaci zo žiackych, dorasteneckých, seniorských aj veteránskych kategórií. Hlavná kategória mužov pobeží 30 kilometrov voľnou technikou a ženy sa postavia na trať dlhú 15 kilometrov. V nedeľu budú tímové šprinty voľnou technikou. Dorastenci a dospelí budú súťažiť na šprintérskych okruhoch v dĺžke 1,6 a 1,4 kilometrov a žiaci na 1 km a 0,5 km.
Preteky sú organizované z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie a dobrovoľní organizátori zo Štrby opäť očakávajú účasť viac ako 200 športovcov.

Šancu dostanú aj športovci, ktorí nepretekajú v Slovenskom pohári, no majú chuť vyskúšať si trate, na ktorých pretekali aj univerzitní športovci z celého sveta. V nedeľu popoludní sú pre všetkých záujemcov pripravené verejné preteky v behu na lyžiach. Štart bude o 14:00 a zasúťažia si v nich aj Igor a Ivan Timkovci zo skupiny No Name, ktorí tu už pretekali aj v posledných dvoch rokoch. Pobeží sa voľnou technikou na 2,5 kilometrovom okruhu s prevýšením 83 metrov. Žiacke kategórie ho pobežia jedenkrát a dorastenci, dospelí a veteráni dvakrát. Pretekári môžu zároveň vytvoriť troj a viacčlenné družstvá a zvýšiť tak šancu na víťazstvo. Preteky nie sú ničím obmedzené a k dispozícii budú na celej trati aj klasické stopy.
Pre registráciu a viac informácií je potrebné navštíviť internetovú stránku http://www.skstrba.sk .
Verejné preteky patria do kalendára nového projektu Tatry v pohybe, ktorý obsahuje
celoročne viac ako 25 pretekov v behu, behu na lyžiach, golfe, skialpinizme, cyklistike a nordicwalkingu. Po Zimnej bežeckej sérii a Retro verejných pretekoch sa už 7. marca v Tatranskej Lomnici uskutočnia nočné preteky Skialp Grand Tour.

Matúš Jančík, riaditeľ pretekov
http://www.skstrba.sk,
info@skstrba.sk

Propozície MSR: http://www.bezkar.sk/2015msr_propozicie.pdf
Propozície Verejných pretekov: http://www.bezkar.sk/2015vep_propozicie.pdf

     
Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 8.1.2015 | Karol Kováč | Čítané 1952x | 0 príspevkov v diskusii
Bežci na lyžiach zabojujú o Tatranský pohár už tento víkend
Tlačová správa

V termíne 10.-11. januára 2015 sa v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese uskutočnia preteky v behu na lyžiach, ktoré sú súčasťou 42. ročníka Tatranského pohára, medzinárodných lyžiarskych pretekov v severských disciplínach. Preteky v pôvodnom decembrovom termíne sa pre nedostatok snehu nemohli uskutočniť (náhle výrazné oteplenie) a preložili sa na tento termín.
Michal Šerfel , riaditeľ pretekov v behu na lyžiach informoval, že športový program pretekov sa uskutoční s plánovanými súťažami. V sobotu budú pretekári súťažiť v šprinte mužov a šprinte žien voľnou technikou. V nedeľu sa uskutočnia dištančné preteky žien na 5 km a mužov na 10 km klasickou technikou. Preteky patria do medzinárodného kalendára FIS Slavic Cup a organizátori očakávajú účasť z Poľska, Českej republiky a samozrejme Slovenska. Zo Slovákov sa predstavia aj Barbora Klementová, Andrej Segeč a ďalší, ktorí budú čoskoro stáť aj na štarte Svetovej zimnej univerziády. Túto lyžiarsku sezónu je v rámci podujatí Slavic Cupu naplánovaných celkovo 6 podujatí, preteky na Štrbskom Plese budú prvé a pohár pokračuje o týždeň v poľskej Wisle.
Preteky sú zároveň aj oficiálnou skúškou bežeckého areálu FIS, vrátane tratí na Štrbskom Plese na blížiacu sa 27. Zimnú univerziádu 2015, ktorá začína už 24. januára 2015. Vďaka vybudovanému zasnežovaniu, nepretržitej práci domácich správcov športového areálu, dobudovaným a vylepšeným tratiam, si pretekári prvý krát súťažne vyskúšajú nový 2,5 kilometrový okruh, ktorý spĺňa svetové parametre a pobeží sa na ňom aj väčšina súťaží počas Univerziády. Účastníci pretekov si zároveň vyskúšajú aj nové zmodernizované priestory šatní, sekretariátu a rozhodcovskej veže v športovom areáli. Obec Štrba, ktorá je vlastníkom objektov v športovom areáli a jeho správcom, tak výrazne zlepšila podmienky na organizáciu pretekov v tomto známom stredisku športu a cestovného ruchu.

Michal Sýkora
predseda ŠK Štrba

Kompletný program a propozície: http://www.bezkar.sk/CoC_201501_invitation.pdf


     
  Vysoké Tatry - Štrbské Pleso | 23.12.2014 | Karol Kováč | Čítané 2015x | 0 príspevkov v diskusii
Štrba to nevzdala
Tlačová správa z Tatranského pohára

Mimoriadne teplý takmer celý december 2014 „dal zabrať“ aj organizátorom 42.ročníka Tatranského pohára v skoku i behu na lyžiach, pri príprave tohto tradičného medzinárodného lyžiarskeho podujatia v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese v plánovanom termíne 19. – 21. 12. 2014. Po technickom zasnežení bežeckého areálu sa s mimoriadnym úsilím podarilo naviesť na bežeckú trať aj dostatočné množstvo snehu z celej osady Štrbské Pleso a zároveň sa technickým snehom podarilo upraviť aj skokanský mostík HS 100. Napriek snehovej mizérii v celej strednej Európe tak organizátori pretekov ešte vo štvrtok 18. 12. 2014 odchádzali domov v neskorých večerných hodinách unavení, ale zároveň spokojní s tým, že podujatie je po technickej i organizačnej stránke pripravené. Celonočný dážď zo štvrtka na piatok a extrémne teplo po celý deň až +6°C však zmenili bežecký štadión na jazero a zbytky bežeckej trate na ľadové korčuliarske ihriská. A tak musela bežecká JURY túto časť pretekov o Tatranský pohár zrušiť.
No lyžiarski činovníci sa nechceli vzdať aj súťaže v skokoch na lyžiach, už aj pre 88 skokanov z 13 krajín z celého sveta, ktorí merali cestu na Štrbské Pleso v nádeji, že tu je konečne v Európe to miesto, kde sa bude dať skákať na strednom mostíku, pretože drvivá väčšina z nich na snehu ešte túto zimu vôbec neskákala. A to bola pre nás nielen výzva, ale aj záväzok, aby sme to nevzdali. Optimizmus činovníkov vychádzal už aj z novovybudovaného chladiaceho zariadenia na nájazde mostíka, ktoré dokázalo chladiť stopu aj v týchto vysokých plusových teplotách. Zároveň sme verili v naše športové šťastie, pretože ani predpovede počasia na víkend nesľubovali ideálne skokanské podmienky.
Sobota však bola krásne slnečná, s teplotou -3° C, hoci s nárazovým vetrom, ktorý však šikovní činovníci dokázali využiť na realizáciu kompletného skokanského programu súťaže FIS CUP-u s dramatickým športovým vyvrcholením. Uznanlivé slová nielen prítomných delegovaných činovníkov Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS, ale najmä trénerov jednotlivých krajín na prípravu mostíka i samotný priebeh pretekov boli tou najkrajšou odmenou za tú viacdňovú dennú i nočnú drinu pre všetkých zúčastnených technikov, rozhodcov i organizátorov pretekov. Všetci zahraniční činovníci sa zároveň aj jednomyseľne zhodli v tom, že práve tieto preteky na Štrbskom Plese mali najvyššiu športovú výkonnostnú úroveň, počet zúčastnených pretekárov i počet krajín z celého doterajšieho ročníka FIS CUP-u 2014. Nedeľné ráno však všetkých zaskočilo, po nočnom výdatnom snežení nepribudlo predpovedaných 5 cm , ale viac ako 20 cm nového snehu a aj ďalšie celodenné zrážky boli naviac sprevádzané silným vetrom na úrovni víchrice, najmä na nájazdovej veži. Aj tak sa však štrbskí činovníci spolu s technikmi z okolitých obcí a Banskej Bystrice pustili opätovne do boja s vrtochmi počasia a upravili tak nájazd, ako aj doskočisko mostíka na usporiadanie pretekov. JURY opakovane zasadala, posudzovala mostík i počasie, no napokon definitívne o 11.06 rozhodla z bezpečnostných dôvodov pre pretekárov pre extrémne silný a neutíchajúci vietor o zrušení pretekov. Všetci činovníci odchádzali z mostíka síce smutní no so vztýčenou hlavou, pretože urobili všetko, čo bolo v ich silách na usporiadanie i druhej súťaže v skoku na lyžiach, no príroda tento krát práve silou svojho vetra ukázala všetkým svoju moc. Nevzdali sme to však bez boja, no prehrali sme len s tým najsilnejším!

Michal Sýkora, predseda ŠK Štrba
     

strana 2 3 4 5 6