REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 25.11.2022 | Karol Kováč | Čítané 1007x | 1 príspevok v diskusii
Kedy napadne dostatok snehu?
Ako sa orientovať v informáciách o predpovedi počasia (doplnené 4.12.)

Na prahu novej sezóny sa už všetci nevieme dočkať, kedy si budeme môcť vybehnúť na bežky. Je preto prirodzené, že intenzívne hľadáme informácie o vývoji počasia aby sme sa dozvedeli, koľko ešte budeme čakať. V rôznych médiách a na internetových stránkach sa objavujú "zaručené správy" kedy začne snežiť a dokonca pred zimou sa na rôznych miestach dozvieme aj aká nás čaká zima.
Mnohí sme náchylní uveriť takýmto dlhodobým víziám, najmä ak sú z nášho pohľadu priaznivé. Mohli sme sa pred pár týždňami dozvedieť, že zima bude síce mierna, ale s množstvom snehu. No kto by to nebral?
Potom tu máme rôzne bombastické titulky ako nás v najbližších dňoch zasype sneh. Ak si potom prečítame článok pod takýmto titulkom, zistíme, že to vlastne bude iba možno a už vôbec toho snehu nebude tak veľa a aj to iba na niektorých miestach na severe a na horách.

Ako teda pristupovať k takýmto informáciám a hlavne, kde nájdeme spoľahlivé a najpravdepodobnejšie predpovede?
Nie som žiaden odborník, ale vzhľadom, že zima je mojim najobľúbenejším ročným obdobím, spojeným s mojim najobľúbenejším športom, tak sa už dlhé roky venujem vyhľadávaniu spoľahlivých informácií o vývoji počasia a trochu sa snažím aj hlbšie pochopiť základy meteorologických javov.

Za tie roky som dospel k niektorým záverom, ktoré sa osvedčili a ak chcete, môžem sa s niektorými podeliť.
Dnes si vieme na webe nájsť množstvo informácií o vývoji počasia a existujú rôzne predpovedné modely, ktoré zaobstarávajú či už globálne alebo lokálne výstupy. Tieto predpovedné modely spracovávajú najvýkonnejšie počítače, ktoré vyhodnocujú dáta z veľkého množstva meteorologických staníc, družíc a ďalších zdrojov, ktoré sa v nich zhromažďujú. Profesionálne meteorologické služby potom tieto výstupy vyhodnocujú a vydávajú predpoveď počasia na najbližšie obdobie. U nás je pre mňa najväčšou autoritou v tejto oblasti Slovenský Hydrometeorologický Ústav - SHMÚ, kde pracujú profesionáli.
Existuje aj druhá možnosť, keď je možné pozrieť si predpovede z už spomínaných modelov, ktoré vypracujú počítače. Tieto predpovede sú ale iba počítačovými algoritmami, ktoré neberú do úvahy lokálne vplyvy na priebeh počasia tak, ako ich vedia spracovať profesionálni meteorológovia, ktorí pracujú aj s údajmi, ktoré počítače nemajú. Sú to dáta z dlhoročných pozorovaní v určitých špecifických oblastiach. Tu by som vedel aj uviesť nejaké príklady ale naozaj nechcem tu nudiť v téme článku, ktorý je predovšetkým o tom, čomu môžeme veriť a čo treba ignorovať pri predpovedi počasia.

Tak len niekoľko zásad a mojich skúseností, ktoré tu teraz uvediem.
1. Predpovedať s vysokou pravdepodobnosťou zrážky je väčšinou dlhšie ako na 2 dni veľmi neisté.
2. Ak sa niekde dočítate, alebo v nejakej predpovedi nájdete, že o týždeň napadne pol metra snehu, tak neverte. Pravdepodobnosť, že to vyjde je väčšinou veľmi malá, čiže môže to vyjsť ale zároveň nemusí spadnúť ani 1 cm snehu. Navyše v našich podmienkach treba k tomu vložiť aj faktor teploty, čiže zo snehu môže byť dážď. Veľmi zriedka takáto predpoveď vyjde aspoň približne.
3. Predpovedať teplotu je väčšinou možné na trochu dlhšie obdobie, čiže na 3-4 dni. Ale ani to nemusí vždy vyjsť najmä pri prechode frontu, ktorý môže svoj postup spomaliť alebo zrýchliť.
4. Ak budete niekedy sledovať družicové zábery a na nich veľa oblačnosti, tak treba vedieť, že nie z každej oblačnosti, ktorá vyzerá mohutná aj spadne veľa zrážok. Preto sa netreba spoliehať, že napadne veľa snehu.
5. U nás na Slovensku môže priniesť najvýdatnejšie sneženie tlaková níž, ktorá sa vytvorí nad severným Balkánom. Za priaznivých okolností sa studený vzduch prúdiaci od severu stáča nad stredozemným morom a Jadranom, kde naberá vlhkosť a stretáva sa s teplejšími vrstvami vzduchu, ktorý potom prúdi nad naše územie a vypadávajúce zrážky sú najintenzívnejšie v našej oblasti. Do severných náveterných hôr môže intenzívne sneženie priniesť aj prúdenie od severozápadu ale tieto zrážky väčšinou spadnú iba v severnej polovici územia.
6. Ak k nám začne prúdiť pôvodom arktický vzduch, tak sa môžeme tešiť na ochladenie ale pravdepodobnosť zrážok je v takomto prípade nízka.
7. Ak budete prezerať mapu teplotných vrstiev, tak si vyberte hladinu 850 hPa, čo je približne tlak vo výške 1500 metrov. Ak je na mieste o ktoré máte záujem zelená farba, tak tá označuje, že teplota v tejto výške bude pod nulou a s veľkou pravdepodobnosťou padajúce zrážky budú už od cca 1200 m n.m. snehové. Čím tmavšia zelená alebo modrá farba, tým chladnejší vzduch a nulová hranica sa tak posúva nižšie.

To je len niekoľko mojich poznatkov. Prúdenie vzduchu v atmosfére je veľmi zložitý proces a preto predpovedať vývoj počasia a zvlášť zrážok je aj v dnešnej dobe veľmi ťažké a problematické.

Na záver ešte uvediem niekoľko výstupov z modelu ALADIN a ECMWF, ktoré využíva aj SHMÚ a sú verejne dostupné na ich stránkach. Tu môžeme vidieť ako sa vyvíja predpoveď počasia na 3 dni a na 10 dní. Vybral som predpoveď pre Skalku v Kremnických vrchoch z výstupov modelov od 24.11. 00 hod. do 25.12. 12 hod. Interval predpovedí je 12 hodín. V hornej časti je predpoveď teploty, v strednej oblačnosť a v spodnej časti zrážky. Modrá farba pri zrážkach je dážď a šedá sneh. 1 mm zrážok znamená cca 1 cm snehu.

Obr. č. 1 - aktuálna situácia na Skalke na Katarínu
Obr. č.2, 3, 4 a 5 je výstup 3-dňovej predpovede ALADIN, kde je evidentné, že najbližšie 3 dni, teda do 28.11. žiaľ, žiaden sneh nenapadne.
Na obr. č. 6, 7, 8 a 9 je 10 dňová predpoveď z modelu ECMWF, kde vidíme ako sa predpoveď pre vzdialenejšie dátumy mení. Porovnajte si ich so skutočnosťou aká bude napr. o týždeň budúci víkend.
Ako teda vidieť, tento víkend sneh nenapadne, či bude sneh na Skalke budúci víkend, na to si s predpoveďou musíme počkať minimálne do budúcej stredy. Dlhodobé výhľady nie sú moc optimistické ale ako som písal vyššie, nebuďme pesimistický a snáď sa to otočí.

Porovnáme si to so skutočnosťou po budúcom víkende. Verím, že sa dočkáme už skoro, dátum na to už je.

Ako to teda dopadlo?
Skoršia dlhodobá predpoveď, ktorá predpovedala na víkend možné sneženie, sa podľa očakávania nenaplnila a na Skalke cez víkend napadol asi 1 mm snehového poprašku.

Doplním ešte aktuálny výhľad na najbližšie dni. Ten je optimistický a v utorok by sme sa už mohli dočkať na horách s nadmorskou výškou nad 1000 metrov významnejšieho sneženia. Žiaľ výhľad na ďalšie dni už taký optimistický nie je. Držme sa však zásady, že dlhodobejšie predpovede sú vo väčšine neúspešné a tešme sa z utorkovej nádielky snehu...





Diskusia k článku (1 príspevok)

Súhlasím s uvedeným. Ja využívam okrem shmu, aj yr.no, meteoblue.com (prip. pre rychly nahlad v telefone accuweather) Počasie je téma a kapitola sama o sebe. Nie nadarmo sa zvykne hovoriť že keď nie je o čom, tak o počasí sa dá vždy :) Presnosť predpovede má shmu krásne vyjadrenú pri modeli Aladin: "Pridanou hodnotou epsgramu (k meteogramu) je vyjadrenie neurčitosti vývoja počasia, inými slovami spoľahlivosť predpovede, ale aj zachytenie scenárov, ktoré by v deterministickej predpovedi mohli úplne chýbať."
pridal rudobb dňa 6.12. 20:17