REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 18.11.2022 | Jaroslav Murgaš | Čítané 654x | 11 príspevkov v diskusii
Startlab
Podpora

Ahojte.
Dovoľujem si aj na tejto stránke dať do pozornosti informáciu o práve prebiehajúcej zbierke na podporu vylepšenia informovanosti bežkárov o aktuálnom stave bežeckých tratí na celom slovenku
https://www.startlab.sk/projekty/3007-mapa-aktualnych-podmienok-pre-bezecke-lyzovanie/



Diskusia k článku (11 príspevkov)

Myslim si, ze je na zamyslenie, ci prispievat na nieco, co vlastne nebude dostupne pre siroku bezkarsku komunitu, ale iba pre uzavretu cast, ktora prispieva, alebo plati. Toto bohuzial nie je cesta, ako propagovat bezecke lyzovanie a podavat kvalitne informacie pre ludi. Som rad, ze stale existuje portal bezkar.sk, ktory podava informacie vsetkym, bez rozdielu, ci si nieco za KOMUNITNE informacie zaplatia.
pridal bezkarBB dňa 19.11. 14:20  
Ahoj. Každý nech si spravý ako chce. Slobodná vôľa. Nemáž zaujem o platené info (cca 5 až 10€, alebo ak dobre viem aktívnym prístupom - vkadanie snehových správ...chrony) tak sleduješ to čo chceš a čo Ti postačuje. Stránka bezkar.sk je sledované hlavne komunitou okolo Kremnických vrchov. Osobne stránke mám tiež za čo poďakovať! Napr. za 4kolku, ktorej som sa bohužial fyzicky nedotkol a aj za inú propagáciu! Ja rád na stránke nabežky.sk sledujem aktuálnu polohu rolby na trati a kamery, nielen v Krem.vrchoch ale aj Látky Mláky, Čertovica... Takéto rýchle a unikátne informácie zatiaľ neposkytuje na slovensku NIKTO! Dokonca verím že budú možné a prenosy na živo.... Prosím nechajte to na samotných bežkárov!
pridal JMS dňa 19.11. 18:12  
Najvacsia moja vyhrada sa tyka toho, ze sa zamykaju aj KOMUNITNE informacie. Nech si zamknu sledovanie ratrakov a dalsie info, ktore dany portal "vyraba" a su teda pridana hodnota. Ale informacie od bezkarov, pre bezkarov maju byt volne dostupne, aby sa tisice ludi, co chodia na bezky, mohli relevatne dozvediet, co, kde, ako. Vsade to tak v zahranici funguje, len tu zamykame este aj vzduch.
pridal bezkarBB dňa 20.11. 13:41  
A aby som to teda este doplnil, tisickrat radsej zaplatim (a aj som zaplatil) priamo stredisku (kasicka na Kordikoch, prevodom Zaaresu, nalepka na Skalke), ako prispievat sem, cim by som len podporil skryvanie informacii, ktore maju byt verejne dostupne. To je moj nazor a nie som jediny, kto to tak vidi.
pridal bezkarBB dňa 20.11. 13:46  
Zaujimave, ze v zahranici (Rakusko, Svajciarsko, Norsko) su taketo informacie bezne verejne, ci uz na urovni stredisk, alebo dokonca na narodnej urovni. Len na Slovensku sa to zase neda (holt, sme specificky trh, ako sa hovori).
pridal bezkarBB dňa 20.11. 13:50  
Myslíte, že v zahraničí ( v kapitalistických krajinách) tvoria takéto stránky bezplatne? Že ich nikto nepodporuje? Asociacie, sponzory, chatári, hotelieri, štát, samosprávy, cestovný ruch....? Že to robia nezištne? Bezplatne?
pridal JMS dňa 20.11. 14:51  
Nie, stranky sa nerobia bezplatne. Ale ich vysledok sluzi verejnosti a preto su verejne a bez obmedzeni. Neviem si predstavit, ze napr. v Rakusku si stredisko povie, ze informacie o stave bezeckych trati zverejni iba pre tych, co si kupia caj v bufete, alebo pre tych, ktori budu zdielat na FB informacie o ich stredisku. Toto bola podstata mojho prispevku. Samozrejme nejak sa peniaze na pracu vyzbierat musia a ja som tiez pisal, ze s prispenim strediskam nemam ziadny problem, takisto by som nemal problem prispiet na tu mapu, avsak z podstaty veci ma byt taka vec verejna. Kazdopadne asi nema zmysel, aby som tu tie dovody pisal dookola. Viem, ze Vy ako dobrovolnici a ludia, co upravuju trate, uvitate kazdy peniaz (ja Vas za tu pracu, ktoru v tychto podmienkach robite, obdivujem), ale je jasne, ze toto zamykanie a spoplatnenie budete tym padom hajit, kedze aj z neho mate nejake zdroje. Keby vsak bol tento pristup spravny, tak je to rovnako aplikovane aj v zahranici - lenze tam narozdiel od Slovenska veci funguju a keby toto niekto urobil, tak sa im na to ludia vykaslu. Koniec-koncov, to je dovod, preco vela ludi uprednostni dovolenku v Alpach narozdiel od Tatier. Je to lacnejsie, lepsie sluzby, kvalitnejsi tovar. Prajem pekny den.
pridal bezkarBB dňa 21.11. 9:49  
Neviem ako to je v zahraničí. bb samosprávny kraj''podporuje '' na slovensku svetovú, alebo europsku aplikáciu oudooractive a sú tam bezplatné informácie... ak chcete profi verziu musíte si zaplatiť! zlatÁ rybka komunizmu odplÁvala dÁvno!
pridal JMS dňa 23.11. 10:44  
JSM, tak si pozri napríklad tu: https://skisporet.no/setView/61.1535688/10.7333851/14/norges_grunnkart . Na tejto mape vidíš celé Nórsko s kamerami, aktuálnymi informáciami o úprave tratí online a meteostanice sú tam tiež. Iste Slovensko nie je Nórsko. O akej zlatej rybke komunizmu píšeš? Nikto tu nepresadzuje aby bolo všetko zadarmo ale platiť by sa malo za upravené trate a z peňazí na ich úpravu by sa mali financovať aj kvalitné informácie o ich úprave. Ja osobne tiež preferujem bezplatné informácie pre všetkých. Ak niekto prevádzkuje stránku na ktorej chce poskytovať servis pre bežkárov, tak je jeho problém z akých prostriedkov bude náklady na jej prevádzku financovať a nie pýtať si peniaze od ich užívateľov. Dokonca ani v susednom Česku som nenarazil na stránky pre bežkárov, kde odo mňa za čítanie jeho obsahu by chcel niekto nejakú úhradu. Tento projekt na StarLabe vnímam ako aktivitu komunity, ktorá je sformovaná okolo jedného portálu. Tam si mohli hľadať podporu pre projekt a nie ho propagovať ako projekt pre širokú verejnosť.
pridal Karol dňa 23.11. 16:17  
Prepáčte do sveta bežkovať zatiaľ nechodím. Práve naopak. Cítim že na slovensku je pre mňa veľa krásnych nepoznaných miest...a chcel som len využiť tento portál na spropagovanie niečoho pre bežkársku komunitu... Ak si myslíte že som to nemal robiť poproste administrátora nech to rýchlo vymaže!!! Čakajme na bezplatné správy, mudrujme ako je to tamto super, záviďme.... Ospravedlňujem sa!
pridal JMS dňa 23.11. 19:01  
Nič netreba mazať, toto je otvorený server pre všetky názory. Každý si tu môže napísať svoj názor, pokiaľ nebude iných urážať alebo sa vulgárne vyjadrovať, prípadne šíriť klamstvá a hoaxy. Naše názory sa na tento konkrétny projekt rozchádzajú ale to nie je dôvod aby som tu opačné názory mazal. Prajem pekný deň a úspešnú nadchádzajúcu zimnú sezónu či už s plateným sledovaním strojov na úpravu tratí alebo bezplatnými informáciami od bežkárov aj na tomto serveri (admin).
pridal Karol dňa 23.11. 20:13