REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Nízke Tatry - Donovaly | 9.1.2021 | Peter Brečka | Čítané 1394x | 1 príspevok v diskusii
Donovaly
A aj o nás

Na Donovaloch odstránili popadané stromy a prvý krát v tejto sezóne upravili trate. Trate zodpovedajú tejto prvej úprave, miestami ešte málo pevné, ale začiatok to je.

V tejto náročnej dobe sa musíme vzájomne podeliť o prírodu, veľa z nás prírodu vyhľadáva a každý v nej robí tie aktivity, ktoré sú mu blízke. A tu sa ukazuje problém, keďže pohyb v prírode je spojený aj so vzťahom k samotnej prírode a aj k ľuďom. Zo zablatených lúk v okolí miest a obcí sa ťaháme do snehu, sánkovať sa, prechádzať, bežkovať alebo sa len tak hrať s deťmi. Opäť sa potvrdzuje, že vnímanie iných, tolerancia, ústretovosť či všeobecné pochopenie je nie bežné. A valcujú tí, ktorých je viac. Bežkári sa prepletajú pomedzi chodcov, ktorí často pochodujú traja –štyria vedľa seba a na prípadné prosby bežkárov reagujú povýšenecky. A prirodzene, že sa objaví aj ostrejšia reakcia bežkárov, ktorí chcú mať nerozdupanú aspoň klasickú stopu. A keď sa k tomu pridajú skútre ako dnes na Donovaloch, tak je z pohody stres.

Mali by sme chápať, že počas všeobecného obmedzenia by sme sa mali v prírode všetci slušne pomestiť. Je to miesto, kde dokážeme upevniť fyzické a duševné sily. Stačí, aby si chodci uvedomili, že ak by neboli upravené bežkárske trate, tak by sa v prírode pohybovali veľmi ťažko, okrem tých najodolnejších. A teda by tam ani neboli. Stačí ísť krajom trate v zástupe a trochu okolo seba sledovať dianie, bežkári uberú z rýchlosti a slušne chodcov obídu bez toho, aby im pred nosom šermovali palicami.

Keď boli lyžiarske strediská otvorené, tak sme boli v priestore viac rozptýlení a ku konfliktom až tak nedochádzalo. Neboli sme slušnejší, len nás bolo menej na jednom mieste. Je čas si toto všimnúť a poučiť sa zo všetkej tej vzájomnej nevraživosti od začiatku pandémie.

Lebo bude to len tak, ako si to sami spravíme.




Diskusia k článku (1 príspevok)

Pekne si to napísal, presne si vystihol podstatu, len mám obavy, že chodci - turisti nechodia na túto stránku a nedozvedia sa o navrhovanom správaní sa na vychádzkach - túrach. Podobný prípad som zažil vo feb. 2020 v Moravskoslezkých Beskydoch na trase Pustevny - Radhosť samí chodci, deti sánkari, dokonca aj rodičia s kočíkmi, takisto veľmi neustupovali, muselo sa kľučkovať medzi nimi, horšie to bolo pri zjadoch zo svahu.
pridal tibor35 dňa 9.1. 22:53