REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 28.12.2020 | Michal Vojtas | Čítané 1572x | 0 príspevkov v diskusii
Verejná zbierka na spustenie nových bežkárskych tratí v Nízkych Tatrách ide do finále!
Čertovica bude novým centrom bežkovania v Nízkych Tatrách na strednom Slovensku

Sedlo Čertovica v Nízkych Tatrách ponúka ideálne podmienky na vytvorenie bežkárskych tratí. Priemerná nadmorská výška viac ako 1000 m n.m. je garanciou prírodného snehu minimálne počas dvoch mesiacov v roku a desiatky kilometrov udržiavaných lesných ciest ponúkajú nekonečné možnosti. Pomôžte občianskemu združeniu Horské Spoločenstvo už túto zimu pripraviť profesionálne bežkárske trate s kilometrami zážitkov. Podľa získanej finálnej sumy plánujeme pripravovať trate na skate a, ak rozpočet dovolí, aj klasickú stopu.

ZBIERKA

Verejná zbierka na technické zabezpečenie sa ukonči na konci roka 2020 a prispieť je možné na platforme:

https://www.startlab.sk/bezkarsketrate

Po minulej sezóne máme za sebou testovací ročník, kedy sme sprístupnili 15 kilometrov bežkárskych tratí pomocou staršieho ratraku, ktorého limity nám nedovoľujú pripraviť seriózne trate do ďalších sezón. Ratrak sme viac času opravovali, ako na ňom jazdili a aj tak sme ho presvedčili iba na zatáčanie do jednej strany.

Aj napriek provizórnemu režimu sme sa nevzdali a záujem verejnosti nás povzbudil v ďalšom snažení.

Našim cieľom je od tejto zimnej sezóny pre vás pripravovať profesionálne a bezpečné bežkárske trate v unikátnom prostredí Nízkych Tatier.

Vzhľadom na ťažké vysokohorské podmienky potrebujeme adekvátne technické vybavenie, ktoré dokážeme zabezpečiť len s vašou pomocou. Pomôžte nám kúpiť ratrak.

Odmenou pre Vás budú, okrem zážitkových a bežkárskych odmien, ktoré za podporu získate, aj nádherné výhľady na Horehronie, Vysoké a Nízke Tatry. Pokojné chvíle plné oddychu si užijete počas prechádzok na menej náročných tratiach aj s celou rodinou.

Aktívni a náročnejší športovci si prídu na svoje na dlhších tratiach s väčšími prevýšeniami s redším vzduchom.

TRASY

Plánované trasy v celkovej dĺžke viac ako 40 kilometrov, budú vzdialenosťou a prevýšeniami vhodné pre všetky kategórie bežkárov:

V závislosti od snehových podmienok chceme sprístupniť trate už počas nadchádzajúcej zimnej sezóny 2020/2021. Ako prvú spustíme 6 kilometrovú nenáročnú vyhliadkovú hobby trať Čertovica - Útulňa Líška - Záver Líškovej doliny - a späť s panoramatickými výhľadmi.


Vyhliadková jazda do obce Jarabá je 9 kilometrová "zjazdárska" trať s klesavým charakterom (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Letisko - Horná Jarabá - Kyslá), na konci ktorej uvíta bežkárov chata Jarabatá.

Za optimálnych snehových podmienok pripravíme aj náročnejšie trate. Sem patrí 20 kilometrový okruh (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Rázcestie nad Bukovinkou - Čučoriedky - Letisko - Sedlo za Lenivou - Čertovica) a prepojenie s bežkárskymi traťami "Pohanské" nad obcou Mýto po Ďumbierom po magistrále, ktorá sa tiahne 16 kilometrov hrebeňom (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Letisko - Šanské - Pohanské).

Prepojenie s obcou Braväcovo na Horehroní zabezpečí južná 15 kilometrová trasa (Čertovica - Sedlo za Lenivou - Rázcestie nad Bukovinkou - Leňušská dolina - Braväcovo)


Ideálny východiskový bod na trate je horské sedlo Čertovica, v blízkosti turistickej značky Čertovica motorest (1229 m n. m.), kde sa nachádza aj turistická ubytovňa Domček Horskej Služby, ktorý bude slúžiť aj ako zázemie pre požičovňu bežkárskeho vybavenia.

Tešíme sa na sneh bohatú zimnú sezónu.
Ďakujeme!

Pre ďalšie informácie alebo podporu v roku 2021 nás kontaktujte:
https://www.startlab.sk/projekty/1750-bezkarske-trate-na-certovici
https://www.facebook.com/bezkarsketratecertovica
horskespolocenstvo@gmail.com




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár