REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 2.9.2020 | Karol Kováč | Čítané 2211x | 1 príspevok v diskusii
Stredisko bežeckého lyžovania Skalka pri Kremnici
Názor na stredisko pred sezónou

Reagujem na tému budovania tratí pre bežecké lyžovanie na Skalke v Kremnických vrchoch v článku uverejnenom v Kremnických novinách z roku 2011. Jeho autor, Ivan Petráš ho zdieľa na sociálnej sieti FB. Reagoval som tam krátkym komentárom s odkazom, že viac k téme rozviniem na tomto mieste.

Začnem teda citovaním môjho komentára aby som plynulo prešiel k pokračovaniu.

Ivan, prečítal som si znovu Tvoj článok. Celkom pekne si to zhrnul v tej dobe. Áno, máš pravdu, za všetkým treba hľadať ľudí. Bez zanietenia dobrovoľníkov ale aj ochoty obetovať financie by to určite nešlo. To, že Skalka vyzerá dnes tak ako vyzerá je vizitka tých ľudí a vedenia mesta, ktoré rozhoduje o použití peňazí aj na takýto účel. Za všetko pozitívne sme my bežkári vďační a to myslím naozaj úprimne. Tak ako aj ty uvádzaš v článku, mnoho vecí u vás sa robí bez hlbšieho premýšľania s ohľadom na to, čo bude v budúcnosti. Preto sa urobilo aj dosť chýb. Je asi prirodzené pre človeka, ktorý veľa energie vynaloží na prospech iných a v záujme pomôcť vybudovať niečo prospešné, tak reaguje na pripomienky a prípadnú kritiku veľmi negatívne. Rozumiem tomu, možno by som reagoval podobne aj ja, neviem to posúdiť. Táto skutočnosť nesie so sebou aj dôsledky. Mnohí z vás, nebudem menovať, sa po dobre mienených pripomienkach a kritike, čo by sa mohlo robiť inak, urážajú a sú demotivovaní, rezignujú. Prichádzajú ďalší, ktorí majú tiež svoje zámery ako pomôcť bežeckému lyžovaniu. Trochu ma táto téma naštartovala, takže tu v komentári je malý priestor na to aby som sem vtesnal všetky myšlienky.

Takže pokračujem:

Urobili ste kus práce, všetko si pekne popísal v článku v Kremnických novinách:
https://www.kremnica.sk/2011/11/30/ako-vznikali-nove-trate-pre-turisticke-bezecke-lyzovanie-na-skalke-a-v-kremnickych-vrchoch-po-roku-2004/?fbclid=IwAR0d89pAoOTf2DHShYwOoAcGmL_5zooRDfdU93KTWoggrXt2Qf9cXLfy_8I

Ešte raz, vďaka za úsilie, energie dobrovoľníkov a organizácií, ktoré si menoval. Skalka je aj preto jedno úžasné stredisko pre rekreačných bežkárov.

Aby to tak bolo aj naďalej, tak je potrebné každý rok pred sezónou trate prepíliť, upraviť niektoré rozbité časti zvážnic po lesníkoch, ktorí ťažia drevo, zmulčovať vyrastajúcu buriny a náletové kríky.
Tu sa dostávame k problematike ako tie vybudované trate udržiavať aby plnili svoj účel a nevyšla nazmar námaha, ktorú ste do toho vložili. Nemenej dôležitá je samozrejme úprava tratí počas sezóny. Na Skalke sme odkázaní výlučne na prírodný sneh, takže tá úprava musí byť robená so srdcom. Snehové podmienky sú postupne horšie a horšie a preto je potrebné reagovať okamžite, cez týždeň, v nedeľu, o pol noci, v októbri, na Štedrý deň či na Veľkú noc. Aby to tak bolo, treba mať koncepciu, systém, peniaze a vôľu odhodlaných ľudí. Ak to takto sezónu alebo dve nebude, vami vybudované trate budú nanič, Skalka ako raj bežeckého lyžovania bude upadať.

Môj pohľad ako to dnes funguje.

Niektorí rezignovali, iní sa snažia aby to fungovalo. Každá sezóna sa rieši za pochodu s nasadením a obetavosťou jednotlivcov, takže vždy sa podarí sezónu zvládnuť. Dokedy? Chýba systém, koncepcia ako som už písal. Súčasné vedenie mesta sa stavia k problematike bežeckého lyžovania oveľa lepšie ako to bolo v minulosti. Pred sezónou rôzne skupiny dobrovoľníkov zorganizujú brigádu na prepílenie a vyčistenie tratí. Pribudli stroje na úpravu - bez koncepcie, systému. Stroj kúpil Roman, lebo už sa nechcel donekonečna doprosovať aby sa trate upravovali, zobral to do vlastných rúk. Stroj kúpila TJ Biela Stopa, ďalšie stroje, ktoré sú na Skalke dlhšie sú ani neviem koho, nakúpené za Eurofondy(?). A keď konečne nasneží tak existuje nejaký semafor (dnes populárny výraz), čo sa bude diať? Ak nie, tak je najvyšší čas práve teraz prijať zásadné rozhodnutia kto, kedy a čo má urobiť aby sezóna prebehla tak ako sa na takéto stredisko patrí. Dovolím si napísať, že aj prispením tohto servera a požiadaviek bežkárov sa podarilo zaviesť systém DOBROVOĽNÉHO prispievania na úpravu tratí. Stále to nie je povinné, keď by sa mohlo ešte viac získať na úpravu tratí a rozvoj strediska.

Mesto urobilo pre bežkárov niekoľko pozitívnych krokov.
Pribudli WC a na mieste sú už aj kontajnerové šatne, ktoré snáď túto sezónu budú v prevádzke aj s odkladacími skrinkami.
Zasnežovanie - nekonečný príbeh. Pribudla jama pre zásobník vody, nove čerpadlo. Tak snáď nebudeme na jeho spustenie čakať ďalších 10 rokov...
Vedenie mesta je podľa mňa kompetentné na to aby prijalo trvalo udržateľnú koncepciu ako spravovať bežkárske trate na Skalke a ako ďalej rozvíjať služby pre bežkárov.

No a ešte jeden názor ako sa vyriešilo napojenie na severný okruh. Obchvat nebolo vôbec dobré riešenie aj vzhľadom na to, že mesto povolilo v jeho trase výstavbu vyhliadkovej reštaurácie. Obchvat prekáža zjazdárom a zjazdári bežkárom. Tunel by bol jednoznačne lepším a komfortnejším riešením. Vôbec si nemyslím, že by sa mal budovať nejakým podkopávaním. Vo svahu by sa terénnou úpravou dal vytvoriť priestor, ktorý by sa prekryl betónovými dielmi. V dĺžke cca 100-150 metrov by to určite nebola oveľa drahšia investícia ako úprava terénu obchvatu v dĺžke 700 metrov. Navyše by mohla na inak nudnej zjazdovke vzniknúť vlna, ktorá by ju zatraktívnila. A že v tuneli by nebol sneh? Raz sa tam nahrnie a bude tam možno do leta.

No a na záver. Zasa iba kritika? Nie. Každý, kto to dočítal až do konca pochopí, že sú to len moje názory a pohľad ako to vidím. Možno pre niekoho inšpirácia, pre niekoho popísanie situácie človeka, ktorý má Skalku rád a považuje ju za svoju súčasť života a druhý domov.

Prajem Kremničanom aby našli aj naďalej dostatok odhodlania, nadšených ľudí a aj prostriedkov aby udržali a zlepšovali tento nádherný kút Slovenska v stave, keď tam nájdeme vždy, keď to príroda umožní, krásne trate pre bežecké lyžovanie. Teraz je treba si sadnúť so všetkými, ktorí chcú pomôcť a urobiť rozhodnutia. Možno o 2 mesiace nás príroda prekvapí, nebolo by to nič výnimočné.

Držím palce za všetkých, ktorí sa k vám radi vracajú.





Diskusia k článku (1 príspevok)

V podstate sa dá so všetkým súhlasiť. Ja osobne vzdávam každoročne hold všetkým tým, ktorí sa napriek dlhodobým problémom , každý rok dokážu postarať o udržbu a úpravu tratí. V porovnaní s ostatnými strediskami je to na Skalke stále veľmi dobré. Neviem odhadnúť aké percento bezkárov zaplatí ten dobrovoľný poplatok, ktorý je skutočne symbolický, ale podľa mňa je to stále málo. Osveta asi veľmi nepomáha a represia ? kto a ako by to vymáhal. Takže asi naozaj len osveta. Stotožňujem sa s tým, že veľkým problémom je napojenie na severný okruh. Tiež si myslím, že riešenie by bolo v terénnej úprave svahu, ale to je asi zložitejšia otázka vzťahu majiteľov, či prevádzkovateľov zjazdárskej časti. Držím všetkým zainteresovaným palce k nájdeniu spoločnej reči. A dufam že matička príroda bude priaznivo naklonená.
pridal Lubomir dňa 4.9. 20:58