REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Euroloppet | 5.11.2018 | Karol Kováč | Čítané 1355x | 0 príspevkov v diskusii
Gsiesertal-Lauf: Jedna myšlienka - jedna vízia - množstvo emócií
Pozvánka na podujatie Euroloppet

V uplynulých rokoch sa objavili na štarte Gsiesertal Lauf viaceré veľké mená bežeckého lyžovania, z ktorých sa mnohí stali aj ich víťazmi. Medzi nimi boli nórsky olympijský víťaz a majster sveta Anders Aukland, majster sveta Michail Botwinow, talianski olympijskí víťazi Silvio Fauner a Giorgio di Centa a Ole Einar Björndalen, ktorý je osemnásobný olympijský víťaz ako najúspešnejším biatlonista všetkých čias. Iné legendy ako Björn Dahlie (osemnásobný víťaz v olympijských hrách) a kazašský Wladimir Smirnow, nedokázali vyhrať Gsiesertal. Nórsky Gloersen Anders Nostdahl, majster sveta z Falunu 2015, je víťazom preteku vo voľnom štýle v roku 2017. Víťazmi v roku 2018 sa stali Rus Jewgeni Dementjew (zlatá medaila Torino) v klasickom preteku a Talian Stefano Gardener vo voľnom štýle.

Samotný Gsiesertal sa môže pochváliť vynikajúcim rekordom: Už od prvého preteku v roku 1984 podujatie nebolo nikdy zrušené. Na túto skutočnosť je veľmi pyšný prezident Walter Federer a organizačný výbor. V čase, keď celý alpský región trpí chronickým nedostatkom snehu, samotní organizátori spolupracujú s turistickou radou, aby pripravili bežecké trate v celom údolí, čo je úsilie, ktoré veľmi oceňujú fanúšikovia z celého sveta.

S viac ako 2 300 účastníkmi sa počet účastníkov každý rok vyrovná počtu obyvateľov v údolí. Do tohto času sa podujatia zúčastnilo už 64.599 účastníkov zo všetkých kútov sveta. V niektorých ročníkoch sa podujatia zúčastnili lyžiari až zo 40 krajín, ktorí si vychutnali unikátny Gsiesertal Lauf .
Účastníci si môžu vybrať, či budú súťažiť na tratiach s dĺžkou 30 km alebo 42 km buď klasickou technikou alebo vo voľnom štýle. Tí ktorí nechcú súťažiť s časom si môžu zvoliť trasu "Just for Fun" na trase pretekárskych okruhov. Od roku 2016 sa v programoch objavuje aj "TeamRun 90 km", v ktorom súťažia 3 priatelia, z ktorých každý preteká na 30 km trati voľným štýlom. Deti z celého sveta pretekajú na trati s dĺžkou 3 alebo 5 km - "Mini Gsieser".

42 km trasa spája tri hlavné dediny údolia Gsieser na severovýchode južného Tirolska s Taisten. Zo Sv. Martina vedie cesta z údolia smerom na Pichl a potom na Taisten (obec Welsberg / Taisten), naspäť potom trať vedie okolo St. Martina až po St. Magdalénu na konci údolia aby sa vrátila do cieľa v St. Martine. Hoci trasa vedie údolím takmer po rovine, 200m stúpanie smerom na St. Magdalénu na trati 42 km je najťažším úsekom. Všeobecne povedané, toto je miesto, kde sa rozhoduje o výsledku pretekov.

Gsieser je tiež jedinečný svojimi pevnými koreňmi a solidaritou medzi miestnymi obyvateľmi v údolí. Všetkých 17 amatérskych športových skupín sa podieľa na organizácii a 450 dobrovoľníkov zabezpečuje, aby účastníkom podujatia nič nechýbalo.
K rysom pretekov patrí krajina v údolí s výhľadom na Dolomity a nielen to, kuchyňa je rovnako vynikajúca. Každý rok najlepší kuchári v údolí, spolu s 30 pomocníkmi zabezpečujú 7 občerstvovacích staníc na trase a jedlo po pretekoch v spoločenskom stane v St. Martine. Najvyšším bodom ponuky gurmánov je jablkový závin, ktorý meria ohromujúci 250 metrov, menej by nestačilo. Nie je náhoda, že počet účastníkov a hostí už roky prekračuje počet lôžok, ktoré sú v oblasti k dispozícii.

Nemôže byť väčšia reklama na jedinečnosť tohto podujatia ako skutočnosť, že sa aj škandinávski nadšenci bežeckého lyžovania čoraz vo väčšom počte vracajú do údolia Gsieser .

GsieserTal Lauf sa koná každoročne tretí víkend vo februári. Pretek klasickou technikou sa uskutoční v sobotu, zatiaľ čo nedeľa je vyhradená pre preteky vo voľnom štýle.

Informácie o pripravovanom podujatí a fotografie nám poslal pán Franz Steinmair z organizačného výboru GsieserTal Lauf





Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár