REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Západné Tatry | 29.1.2018 | Peter Vrbičan | Čítané 3006x | 1 príspevok v diskusii
Spoplatnenie bežeckých tratí
Liptovská Kokava

Spoplatnenie bežeckých tratí.
Môj článok je reakciou na predchádzajúci o spoplatnení tratí na Skalke a na diskusiu súvisiacu s témou.
V mladosti som bol vrcholový športovec, konkrétne združenár (skok + beh na lyžiach). Bol som skoro 10 rokov v ČH na Štrbskom Plese a v tej dobe boli pre nás samozrejmosťou perfektne pripravené bežecké trate. Moc nás to netrápilo kedy ratrakári upravujú, či je niekde treba prihodiť sneh, označiť trate a pod. Samozrejme, bola iná doba, na šport bolo dosť peňazí a štát sa k športu nechoval tak macošsky ako dnes. Kedykoľvek sme si zapli bežky a išlo sa. Trate boli vždy k dispozícii.
Lenže doba sa zmenila, no naše myslenie funguje stále „po starom“. Príklad, vonku je krásne počasie, super, vezmem bežky a idem. Veď je to zdravé a je to zadarmo, ale má to malý háčik. Zadarmo to teda veru nie je. Niekto musel trate v lete pokosiť, urobiť nevyhnutné terénne úpravy, označiť ich, čo to vylepšiť, skrátka pripraviť ich na zimu. A aj technika potrebuje svoju údržbu. No a keď nám konečne napadne sneh ide sa na to. Začíname upravovať, často krát v noci alebo po snežení, tak aby trate do rána vymrzli a boli tvrdé a rýchle, veď vtedy nás to na bežkách najviac „baví“. K tomu vždy pripravený ratrakár čo rozumie snehu, stroj, PHM a olej. Takže otázka - sú 2€ za jeden deň na bežkách za túto službu veľa? Skúste si kúpiť na zjazdovke čo i len poldenný lístok koľko Vás to bude stáť. A to už bude zjazdovka poriadne vydratá. Budete sa sťažovať? Nie, zoberiete to ako samozrejmosť, veď lyžovanie je drahé. Myslíte si že je veľký rozdiel medzi údržbou bežeckých tratí a zjazdovkou?
Je dosť bežkárov ktorí si toto veľmi dobre uvedomujú a automaticky nám na údržbu prispejú, ale je viac takých čo tabuľku s informáciou o poplatku nevidia aj keď má veľkosť 120cm x 80cm, tak ako u nás. Preto milí bežkári je normálne za bežkovanie na upravených tratiach niečo zaplatiť, napr. BA regionu najbližšie rakúske stredisko Joglland má cenu 7€/deň. Možno je situácia iná niekde vo veľkých alpských strediskách, kde je regionálna dohoda ubytovateľov, ale tu na Slovensku také nemáme. Trápime sa tak ako vieme, robíme to ale radi, robíme to pre Vás, ale je prirodzené, že za to niečo od Vás bežkárov čakáme.
Peter Vrbičan – správca tratí Liptovská Kokava





Diskusia k článku (1 príspevok)

Súhlasím s pánom Petrom Vrbičanom.
pridal janorysa dňa 30.1. 9:52