REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Worldloppet | 8.5.2017 | Ľuboš Halgaš | Čítané 1837x | 0 príspevkov v diskusii
Fossavatnsgangan,Iceland 2017
Úžasný zážitok na koniec bežkárskej sezóny

Na záver bežkárskej sezóny sme sa vybrali na ostrov Island, na jeho severozápadnu časť, do mestečka Ísafjordur. Tu sa konali bežkárske preteky zaradené do seriálu Worldlopette.
Po prílete nás privítalo klasické počasie: silný nárazový vietor a časté dažďové prehánky. Okolie letiska bolo bez snehu. Presunuli sme sa do miesta konania pretekov, do mestečka Ísafjordur vzdialeného od letiska v Keflaviku asi 450km.
Vo štvrtok sme boli skúšať miestne trate. Silno fúkalo, pršalo a bola hmla. Veľa sme nevideli. Trápili sme sa s dažďom a nárazmi vetra. Nevedeli sme si predstaviť, ako v takomto počasí budeme behať. Ešte že tam bol bufet a miesto na prezlečenie. Trať bola náročná profilom i kvalitou snehu. Absolvovali sme prezentáciu a párty pre držiteľov Worldloppet Master.
V piatok sme podnikli opäť cestu na tréning. Dažďové prehánky boli menšie, ale vietor sa stal našim stálym spoločníkom. Vo vyšších polohách pribudol i nový prachový sneh. Lyže nám dobre nestúpali, ale ani nejazdili z kopca. Bolo to frustrujúce pred prípravou lyží na preteky.
V deň pretekov nás prekvapilo slniečko a skoro jasná obloha. Na štart nás vyviezli autobusy organizátora. Vjazd súkromných vozidiel bol zakázaný. Trate boli po noci premrznuté, očakávali sme postupné otepľovanie. Domazali sme klistre a postavili sa do štartovacích koridorov podľa svojich ambícií na celkový čas. Na 50 km štartovalo päťsto pretekárov. S číslom 1 štartoval Peter Northug, bolo super vidieť takého pretekára v akcii. Počasie bolo prívetivé, slnečné s vetrom, na ktorý sme si už začali zvykať a čo je najdôležitejšie - nepršalo. Preteky mali zvláštnu atmosféru, skoro bez divákov okrem štartu a cieľa, ale s jazdiacimi skútrami. Bolo zakázané čokoľvek odhodiť mimo občerstvovacej stanice pod hrozbou penalizácie 15 min. Trať bola náročná profilom i rôznymi druhmi snehu, ale s krásnym záverečným 7,5km zjazdom do cieľa. Získali sme krásnu medailu a občerstvenie. Busom sme sa presunuli do športovej haly na vyhlásenie výsledkov a občerstvenie miestnymi špecialitami.
V nasledujúcich dňoch sme spoznali časť krásnej a rozmanitej prírody. Videli sme najznámejšie sopky, vodopády, gejzíry ,ľadovec, horúce pramene a zažili kúpanie v termálnom jazere. Počasie nám ukázalo svoju silu vetra a neustáleho dažďa a zároveň magický pokoj a krásu. Taký je Island.

Linka na fotky : http://lubos28.rajce.idnes.cz/Iceland_2017/




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár