REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Mengusovce | 18.10.2015 | Karol Kováč | Čítané 4464x | 2 príspevky v diskusii
Mengusovce - Mengusovský bežkársky raj
Ako je stredisko pripravené na zimnú sezónu

Pred necelým mesiacom som oslovil správcov, udržiavateľov bežkárskych tratí v strediskách na Slovensku s otázkami ako sú pripravení na nadchádzajúcu sezónu, aké majú plány a novinky.
Teraz prinášam informácie zo stredísk ktoré mi už odpoveď poslali.

Informácie o novinkách a zámeroch v stredisku pod Tatrami - Mengusovský bežkársky raj mi poslal Peter Mosný -Frenky, ktorý sa stará o úpravu tratí v tejto oblasti už niekoľko sezón.

V Megusovciach majú v pláne uskutočniť v nadchádzajúcej sezóne dve podujatia pre bežkárov. Jedným z nich by mal byť večerný beh v dĺžke 10 km a druhým, denný pretek v dĺžke viac ako 25 km. Samozrejme, bude záležať od snehových podmienok v akej dĺžke sa podarí pripraviť trať. Podľa prvých plánov by sa tento pretek mal uskutočniť prvý februárový víkend - týždeň po Bielej stope.
Novinkou by mal byť veľký stan, ktorý bude umiestnený pri druhom parkovisku. Mal by slúžiť po celú sezónu ako šatňa i bufet. Bežkári sa tu budú môcť posilniť, občerstviť, zahriať a aj prezliecť v suchu. Počas organizovania pretekov v ňom bude aj miesto registrácie a kancelária pretekov.

Ďalšou novinkou je, že počas celej sezóny sa budú prevádzkovatelia tratí snažiť aj pomocou zasnežovacej techniky denne udržiavať v prevádzke 6 km okruh. Sezónu by chceli otvoriť pred Vianocami. Podmienkou samozrejme bude aby teploty boli pod nulou aby sa aj v prípade nedostatku prírodného snehu dalo zasnežovať.
Cez víkendy a počas prázdnin je snaha upravovať aj ďalšie trate v celkovej dĺžke 11,5 km.
V prípade veľmi dobrých snehových podmienok je zámer natiahnuť bežeckú trať od Mengusoviec cez Štôlu, Gerlachov až po hotel Hubert. Bola by to nádherná trať, najkrajšie partie v okolí.

Frenky ďalej píše:
"Na sezónu sme dobre pripravení, technika, ľudia a aj miestni podnikatelia sľúbili priblížiť svoje služby bližšie k tratiam - aj do spomínaného stanu.
Verím že sezóna nám vyjde aspoň tak ako posledne tri tu v Mengusovciach, pozývam všetkých bežkársky naladených ľudí. Príďte a neoľutujete - navyše môžete od novembra sledovať všetko dianie na tratiach na FB - Mengusovsky Bežkársky Raj, vrátane snehových správ.
Teším sa na všetkých vás, s pozdravom,
Frenky
Peter Mosny"

Ja len dodám, že aj my sa tešíme na skvelo upravené trate a veríme, že nás o podmienkach v Mengusovciach bude Frenky informovať pravidelne aj na našom serveri tak ako po minulé sezóny.

Fotografie z minulých sezón dokresľujú atmosféru a úpravu tratí v Mengusovskom bežkárskom raji.





Diskusia k článku (2 príspevky)

Ahoj Karol Výborný nápad takto zmapovať strediská pred sezónou. Vidieť, že v Mengusovciach sa snažia a napredujú, čo je potešiteľné :o) A pustíš sa i do Meteoprognóz v tomto roku? ;o)
pridal igorva dňa 12.11. 21:00  
Ahoj Igor, oslovil som všetkých, zatiaľ len čiastočná odozva. No a čo sa týka meteoprognóz, tak to už asi moc nestihnem, pretože o pár dní by sa už zimná sezóna na horách mohla začať. Veď uvidíme, možno niečo dám.
pridal Karol dňa 17.11. 23:36