REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 26.11.2020 | Karol Kováč | Čítané 1953x | 7 príspevkov v diskusii
Bežecké lyžovanie a pandémia Covid-19
Ako bude vyzerať nadchádzajúca sezóna?

Pred blížiacou sa sezónou, ktorá je už predo dvermi si priaznivci lyžovania kladú otázky, ako a či vôbec sa budú môcť venovať v zimných mesiacoch svojmu obľúbenému športu. V médiách sa táto téma objavuje často.
Ešte väčšiu dilemu majú pred sezónou prevádzkovatelia lyžiarskych areálov. A to nielen u nás, situácia je v celej Európe neprehľadná.

Podľa najnovších informácií sa otváranie slovenských zimných stredísk bude koordinovať v rámci Európy a ich otvorenie sa predpokladá až 10. januára 2021.

Strašiakom pre autority, ktoré rozhodujú o tom, či strediská lyžovania otvoriť alebo nie, je známy prípad rakúskeho strediska Ischgl, ktoré sa stalo v uplynulej sezóne ohniskom šírenia koronavírusu.
Je preto pochopiteľné, že v jednotlivých krajinách sú opatrní v rozhodovaní, aby znova nenastalo nekontrolovateľné šírenie vírusu.

V prvej vlne boli aj u nás v marci lyžiarske strediská uzavreté. Žiaľ pod lyžiarske strediská boli zahrnuté aj strediská bežeckého lyžovania.

Od začiatku pandémie už ubehlo 9 mesiacov a o koronavíruse, jeho šírení a následkoch už vieme oveľa viac.Preto by sme mohli očakávať rozumné rozhodnutia a usmernenia ako a za akých podmienok lyžiarske strediská otvoriť a nie skratkovito prezentovať, že lyžiarske strediská môžu byť ohniskami nákazy tak ako sa k tomu dnes vyjadrujú niektorí politici - lebo Ischgl.

Dnes už vieme, že:

1. Pre šírenie vírusu sú najlepšie podmienky v uzavretých nevetraných priestoroch, kde sa zdržiava väčšie množstvo ľudí, ktorí sú spolu bez prekrytia dýchacích ciest a nedodržiavajú sociálny odstup. Čím dlhšie sa v takomto priestore zdržujeme, tým väčšie je nebezpečenstvo, že sa vírusom nakazíme. Teda aj v spomínanom rakúskom stredisku k šíreniu vírusu dochádzalo pri zhromaždeniach ľudí v uzavretých baroch či reštauráciách. Určite nie tým, že jeden zjazdár prefrčal vedľa druhého na svahu.

2. Ďalším komunikovaným nebezpečenstvom je mobilita ľudí, ktorá prispieva k tomu aby sa vírus mohol šíriť z jednej lokality do druhej.

3. Najohrozenejšou skupinou ľudí, pre ktorých je vírus najnebezpečnejší sú starší ľudia, obézni a ľudia, ktorí trpia na iné závažnejšie ochorenia. Čiže ľudia so zníženou imunitou a podlomeným zdravím.

Asi tiež rozumieme tomu, že odborníci v oblasti infektológie prijímajú také opatrenia, aby sme naše rozvrátené zdravotníctvo nedostali do kolapsu. Tomu sa dá rozumieť a mali by sme s tým súhlasiť. Zdôrazním, súhlasiť s tým o čom rozhodnú odborníci!
Toľko zdravotnícke okienko. Verím, že to veľká väčšina populácie aj u nás vie a že sa podľa toho aj správa. Chcel som to však zhrnúť aby som zdôvodnil moje názory, ktoré chcem prezentovať ďalej.

Keďže sme na serveri zameranom pre bežkárov, budem tu prezentovať svoj názor na to, čo si myslím o tom či je možné prevádzkovať strediská bežeckého lyžovania.

V kontexte toho, čo vieme po mesiacoch pandémie, ktoré som vyššie zhrnul do troch najdôležitejších bodov si myslím, že bežecké lyžovanie nemôže prispieť k zhoršeniu pandemickej situácie. Prirovnal by som to k horskej turistike, ktorá nikdy nebola zakázaná, naopak, pobyt v prírode sa aj z medicínskeho hľadiska odporúča. Nezachytil som žiadnu informáciu, že by bolo identifikované nejaké ohnisko nákazy napríklad z v lete preplnených Tatier. Tak prečo uvažovať o zatváraní bežkárskych stredísk?

Pri bežeckom lyžovaní sa stretáva množstvo ľudí v uzavretom a nevetranom priestore? Nie!

Pri bežeckom lyžovaní dochádza k zvýšeniu mobility? Áno, v takej miere ako pri ceste za turistikou alebo iných výletov do prírody, ktoré povolené sú. Avšak pri dodržaní základných pravidiel, ktoré sú povinní všetci rešpektovať aj pri návšteve obchodov, cesty do práce, k lekárovi, za príbuznými vieme riziko prenosu takmer vylúčiť.

Ako by sa teda dalo zdôvodniť to, že bude vydaný zákaz prevádzkovať bežkárske trate? Podľa mňa seriózny argument k tomu neexistuje. Iba pod zámienkou zníženia mobility? Nemôžeme predsa prinútiť ľudí zostať sedieť doma, zakázať im pohyb, aktívne žiť. S koronavirusom sa už naozaj naučme koexistovať. Dodržujme všetky hygienické opatrenia ale nezatvárajme ľudí do domáceho väzenia.

Pobyt v prírode na čerstvom vzduchu zvyšuje imunitu, pomáha predchádzať obezite a pohyb všeobecne prispieva k zlepšovaniu kardiovaskulárneho systému človeka. Dovolíme turistom voľne sa pohybovať v prírode ale zakážeme turistom-bežkárom pohyb na lyžiach na bezpečne upravených tratiach? To predsa nemá logiku. Tak verím, že prevládne zdravý úsudok a k takémuto zákazu nepríde.
Pri bežeckom lyžovaní sa netvoria rady na vleky a lanovky, nie sme nútení sedieť spolu s cudzími ľuďmi v kabínke lanovky alebo na sedačke.

Dokonca by bolo, podľa môjho názoru, možné za stanovených podmienok otvoriť aj zjazdárske strediská ak vylúčime všetky činnosti, ktoré s lyžovaním nesúvisia. Žiadne otvorené bary pri svahu a reštaurácie, žiadne zábavné podniky. Obmedzenie počtu ľudí na sedačkách a lanovkách, prekrytie tváre pri čakaní na lanovky a vleky. Tiež by mohli ubytovacie zariadenia poskytovať ubytovaným hosťom stravovanie vo svojich priestoroch tak, ako je to napríklad v Česku.

Nebráňme ľuďom v aktívnom pohybe, nevymýšľajme nezmyselné opatrenia len preto, že nie sme schopní cielené opatrenia aj následne kontrolovať a vymáhať ich dodržiavanie. Jedným z takýchto nezmyselných opatrení je povinné nosenie rúšok na voľnom priestranstve len preto, lebo je to tak jednoduchšie ako vysvetľovať, kedy je ich použitie potrebné aj vo vonkajších priestoroch.
Počas prvej vlny sme tak museli pri behu, či bicyklovaní mať prekryté dýchacie cesty. Dnes už našťastie pri športovaní platí výnimka.

Ja verím, že do bežeckej stopy sa dostaneme už čoskoro, musíme si však počkať na priaznivé snehové podmienky, ktoré sú zatiaľ v nedohľadne.
Teším sa na stretnutia v bielej stope a budem rád ak sa vyjadríte k tejto problematike v diskusii pod článkom.

Ilustračné obrázky sú výstrižky zo sme.sk, ta3.com, refresher.sk a 24hod.sk





Diskusia k článku (7 príspevkov)

dobrý deň, súhlasím s myšlienkou uvedenou v článku. Podporujem otvorenie bežeckej lyžiarskej sezóny. Je to pohyb v otvorenej prírode s minimálnymi kontaktami osôb a s maximálnym prispetím k posilneniu vlastnej imunity. Keď povoľujú fitnes centrá, v uzavretom priestore, nevidím najmenší dôvod voľnú prírodu sprístupniť ľuďom, turistom a lyžiarom. Stretneme sa v bežeckej stope. Igor
pridal Rydley dňa 26.11. 17:18  
ahojte, so všetkým sa dá len súhlasiť, ale mám obavy, že mocipáni oficiálne nepovolia lyžovanie ani bežkovanie. Myslím si, že trate sa oficiálne nebudú môcť upravovať, ani odpratávať padnuté stromy, ale nezakážu pohyb v prírode na bežkách (tak ako sa doteraz vykonávala individuálna turistika, cyklistika, tak sa bude aj bežkovať). Bude to náročnejšie, kým sa nevyšľape stopa aspoň klasiku, samozrejme musí napadnúť dostatočné množstvo snehu. Do skorého videnia. Tibor
pridal tibor35 dňa 26.11. 21:38  
ahojte, netreba dopredu nič zatracovať, prečo by sa nemali bežecké trate upravovať? Treba byť optimista. V stpe sa stretneme. Igor
pridal Rydley dňa 28.11. 18:02  
Pamätáme si, čo sa udialo pri pár pozitívnych v marci na sklonku uplynulej sezóny. Verím, že sme sa odvtedy poučili a nenájdu sa prehnane aktívni regionálni funkcionári...
pridal Karol dňa 28.11. 18:11  
Ahojte, netreba robit paniku. Odpratat pripadne popadane stromy urcite pojdeme a hned, ako nasnezi, tak aj upravime trate....
pridal cyklosante dňa 27.11. 20:43  
Ahojte, samé dobré optimistické správy, tak do skorého videnia. Tibor
pridal tibor35 dňa 28.11. 21:50  
Aktuálne má bežecké lyžovanie počas lockodownu od 19.12.(zatiaľ) zelenú. Povolené sú aj požičovne a servis lyží. Správajme sa zodpovedne na ceste za snehom a aj počas behania na tratiach. Pri vzájomných stretnutiach s priateľmi dodržujme odstup so súčasným prekrytím dýchacích ciest. To je to najmenej, čo môžeme v tejto vážnej situácii pre naše zdravie urobiť.
pridal Karol dňa 18.12. 20:22