REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 17.1.2013 | Viktor Halíř | Čítané 3172x | 19 príspevkov v diskusii
Skalka
úprava tratí zničená

Včerajšia vydarená úprava tratí na Severe a Juhu je zničená. Skútristi si urobili hody na našich tratiach :-(



Diskusia k článku (19 príspevkov)

Ešte aj toto, ako by sme nemali dosť problémov. Toto nemá obdobu, toto je snáď možné naozaj iba na SVK.Idú mi slzy do očí, lebo som sa dnes tešila, že to bude to pravé orechové. Naozaj neexistujú žiadne predpisy, nič čo by týmto banditom skrížilo cesty???!!! :-(
pridal Ingrid dňa 17.1. 11:12  
No tak toto zase len vypovedá o tom aky sme národ...to už musí byť aký človek, ktorý sa tam prevezie po čerstvo upravenej trati, ktorá je pre stovky bežkárov. Chcem sa opýtať p. Halířa, či naozaj nevedia kto by to mohol robiť...však keď pôsobí toľké roky na Skalke niečo sa aspoň šuškať musí medzi ľuďmi... však zase tých skútrov na Skalke nemôže byť tak veľa a tie čo tam sú, tak verím, že tie nikto neposkytne niekom na vybláznenie sa na tratiach (chcem tomu veriť). Alebo je to tak, že si niekto privezie za autom vozík so skútrom a ide? Toto podľa mňa vyriešia len značky ako na autách, alebo nejaké zapečatené GPS zariadenia v skútroch, ktorá by odhalili kde sa skúter nachádza a tak to kontrolovať...
pridal Matobb dňa 17.1. 11:50  
Vsak skúter zanecháva stopu. Stačí ísť po stope a zistí sa odkiaľ prišiel.
pridal MarosM dňa 17.1. 14:16  
dotyčným momentálne postihnutým spoluobčanom umožniť jazdu na skútroch iba na vlastný pohon
pridal bezkar2 dňa 17.1. 14:27  
tak som sa na dnes tesil, zobral som si v praci volno... bolo mi do placu, bolo vidiet, ze trat bola upravena a nasledne znacne znicena skutrom. kurna to nemohli ist krajom! skoro vsade znicili stred a bezkovat nebolo kadial. mne to pripada tak, ze asi nechapu, ze nieco nicia, pre nich je to len cesta. na druhu stranu im v tom (okrem svedomia) nic nebrani a asi nikto branit nemoze, alebo sa mylim?
pridal andrej25 dňa 17.1. 16:38  
Podľa § 305 ods. 2 zák. č. 300/2005 Z.z. v znení neskorších predpisov: "Kto v rozpore so všeobecne záväzným predpisom na ochranu prírody a krajiny alebo so všeobecne záväznými predpismi na úseku lesného hospodárstva neoprávnene jazdí motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, motocyklom alebo skútrom na lesnom alebo poľnohospodárskom pozemku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."
pridal MarosM dňa 17.1. 18:38  
takze existuje nejake VZN o zakaze jajzdy skutrov po tratiach? to som nevedel
pridal andrej25 dňa 17.1. 18:46  
Tak to ti neviem povedat či existuje všeobecne záväzné nariadenie napr. Mesta Kremnica (dá sa zistiť na webovej stránke mesta), ktoré upravuje uvedenú problematiku, ale musí to byť neoprávnené jazdenie. Teda ak má niekto povolenie napr. obvodného lesného úradu tak môže jazdiť.
pridal MarosM dňa 17.1. 19:12  
lebo to moze byt tak, ze im nic nebrani vo volnom pohybe, a je to len na ich svedomi
pridal andrej25 dňa 17.1. 19:40  
To akože podľa tvojho názoru môže niekto len tak bez povolenia jazdiť po lesných pozemkoch ? Však vyskúšaj a uvidíš čo sa stane keď ťa chytia...
pridal MarosM dňa 17.1. 19:46  
Citujem z VZN mesta Kremnica o bežeckých tratiach: ) Výnimočne možno chodiť pešo po tej časti LBT (v prípade, že nie sú športové súťaže), ktoré sú zároveň vyznačenými turistickými chodníkmi, avšak len po samotnom okraji trate a podľa možností po tvrdej časti, aby nezostali hlboké stopy po obuvi. Je zakázané pešo chodiť po alebo cez vytýčené lyžiarske stopy a pretekové trate alebo iným spôsobom poškodzovať LBT, najmä jazdou na sánkach, jazdou na koni, na snežnom skútri, štvorkolke, atď. - Ešte na vysvetlenie. LBT sú lyžiarske bežecké trasy ktoré poznáme ako okruhy Bielej stopy.
pridal Karol dňa 17.1. 19:44  
A ešte sankcie: 2) Za tieto priestupky môže byť oprávnenou osobou podľa článku 4, ods. 1, písm. a) tohto nariadenia uložená bloková pokuta na mieste do výšky 33 €, ak je spoľahlivo zistený skutkový stav a priestupca je ochotný pokutu zaplatiť na mieste. Ak priestupok nebol vybavený v blokovom konaní, bude dané oznámenie na prejednanie priestupku príslušným orgánom. Pokuta je príjmom mesta Kremnica.
pridal Karol dňa 17.1. 19:46  
dufam, ze o tom vedia aj pozicovne skutrov, a apeluju na zakaznikov, lebo nasledna represia je trochu nerealna. nema ich kto prichytit, hlavne ak sa idu vyblaznit v noci.
pridal andrej25 dňa 17.1. 20:19  
Človeku sa ani veriť nechce, že to niekto úmyselne robí. Asi tie vymleté hlavy ani asi nevedia čo činia. Neverím, že by to niekto urobil, kto na horách žije. Podľa mňa sú to návštevníci, ktorí si skúter požičajú. Požičovne skútrov sú jasne definovateľné. Králiky - odhadujem aspoň 10 skútrov, Hotel Minciar tiež niekoľko kusov, Krahule... Ale veď chlapi hore to poznáte lepšie. Zodpovední sú majitelia skútrov, ktorí ich za poplatok požičiavajú. Treba s nimi hovoriť aby poučili rekreantov, že bezohľadnou jazdou ničia upravené trate. Ďalšia vec je, že upravované trate by mali byť zreteľne označené na vstupoch, že sú to upravované trasy pre bežkárov a je prísne zakázané jazdiť po nich skútrami. Ďalšia vec sú represie za porušenie zákazu. Existuje VZN, ktoré toto rieši. Ale kto s návštevníkov ich pozná? Treba s tým niečo robiť aby vynaložená práca a prostriedky nevychádzali nazmar a nám bežkárom nebolo z toho do plaču...
pridal Karol dňa 17.1. 18:29  
O 20,30 hod.sme sa s kamarátom vrátili z južného okruhu,ktorý sme celý prebehli.Stopy po skútroch boli v smere od Skalky,pod Zlatú studňu a asi 1 km za odbočku do Králik,kde sa otočili.Ani potiaľ nebola trať vážnejšie poškodená a odtiaľ bola v bezchybnom stave.trochu sa občas prebárali palice ale vzhľadom na toľké množstvo snehu,ktoré napadalo za jeden deň je to normálne.Tak len toľko,kto má chuť,odporúčam južný okruh si ísť prebehnúť.
pridal cyklosante dňa 17.1. 21:55  
ja som bol vcera mrknut aj severny, pred obedom som si to dal po Kordicke sedlo a vsetko tam bolo v poriadku
pridal andrej25 dňa 18.1. 8:46  
Možno by to chcelo si ich odchytiť a trochu im ponaprávať kosti.Zo zlomenými rukami si na skúter nesadne.
pridal pikul dňa 18.1. 8:31  
Mestá a okolité obce Skalky by mali spracovať VZN k tomuto účelu. Uzamknúť rampami pristupové cesty na Skalu a strážiť ich. Všetko sa dá, len treba chcieť.
pridal sixao dňa 23.1. 11:20  
ja si myslim ze skutre chodia z Kralik. asi v polovici ziazdovky vlavo je starsia chata kde je pozicovna cca15 skutrov. vyrazaju po 17 hodine ked su uz trate volne.myslim ze je to partia co robila pred casom problemy na Donovaloch. z tadial ich vyhnali a teraz sa roztahuju tu. mozno pomoze pravidelne volat polovnicky zvaz, statnu policiu a mestsku pliciu. dlhodobo a vytrvalo. maju na to sluzobne skutre a mozu ich nahanat. pustime sa spolocne dotoho lebo nam zaplienia cele kremnicke pohorie.
pridal peterbb dňa 21.2. 10:19