REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Kremnické vrchy - Skalka | 4.1.2012 | Karol Kováč | Čítané 3351x | 9 príspevkov v diskusii
Článok o stredisku Skalka na www.sme.sk
Skalka ponúka najviac kilometrov upravených bežeckých tratí na Slovensku

V týchto dňoch odstraňujú dobrovoľníci z bežeckých tratí na Skalke popadané konáre a vrcholce stromov, ktoré sa zlomili pod vplyvom námrazy. Desiatky kilometrov upravených trás privádzajú do Kremnických vrchov stovky návštevníkov.

KREMNICA. Štyridsaťpäť kilometrov upravených bežeckých trás na Skalke pri Kremnici je aktuálne medzi lyžiarskymi strediskami na Slovensku najviac. Za plus lokality označujú fanúšikovia zimných športov aj členitý a pomerne náročný terén.

Pre návštevníkov sú kompletne pripravené Severný okruh (25 km) aj Južný okruh (20 km).

Ide o výsledok spolupráce samosprávy, prevádzkovateľa lyžiarskeho strediska a občianskeho združenia, ktoré každoročne organizuje medzinárodné preteky Biela stopa.

Toľko z úvodu článku na stránkach www.sme.sk

Celý článok si prečítajte tu: http://ziar.sme.sk/c/6203597/skalka-ponuka-najviac-kilometrov-upravenych-bezeckych-trati-na-slovensku.html#ixzz1iVPFeZjg





Diskusia k článku (9 príspevkov)

Je to síce pekné, že sa o Skalke píše v takomto pozitívnom duchu a že sa takto prezentuje. Len nechápem prečo sa uspokoja s deklarovanými 45 kilometrami upravovaných trás. Však posledný týždeň bolo na Skalke a v jej okolí oveľa viacej upravených tratí o ktorých viem ja. Severný okruh- 25 km, južný okruh- 20 km, trate na štadióne na Skalke- cca 10 km, zvážnica do Malachova 10 km, trasa na Brestovú- cca 6- 8 km, zvážnica na Králiky- 3 km, odtiaľ na Kordíky- 5 km, no a ešte stredná zvážnica na severnom okruhu- 4 km. Spolu mi to vychádza 85 km upravovaných, vzájomne napojených trás dostupných z 5 odlišných miest ( Králiky, Kordíky, Malachov, Brestová, Skalka). A to je už podľa môjho názoru informácia, ktorá by zaujala v médiách ešte viac a ešte viac predala túto oblasť. A pritom netreba nič prikrášľovať, len napísať realitu takú, aká je. A trate v Kremnických vrchoch už naozaj majú čo ponúknuť, však túto zimu som už radil maďarským a poľským bežkárom kadiaľ sa kde dostanú.
pridal Matobb dňa 5.1. 17:08  
Nestačilo mi miesto :) Chcem len veriť, že táto len čiastočná informovanosť nemá nič spoločné s tým, že veľkú časť týchto tratí upravuje aj mesto BB a to tam akosi nikto nechcel zahrnúť. Čo by bol čisto prístup na slovenský spôsob, pretože je jedno, kto trať upraví, ťaží z toho celá oblasť spoločne...Teda dúfam, že moje informácie sú presné, pokiaľ som sa niekde pomýlil, prípadne niečo vynechal, kľudne ma doplnte a poopravte :).
pridal Matobb dňa 5.1. 17:14  
Maťo, súhlasím sa Tebou. Nemyslím si, že by to bol zámer niekoho vynechať. Veľká časť správy je prebratá z www.bielastopa.eu, kde TJ Biela stopa informuje o úprave tratí. Mňa to tiež napadlo, že prečo uvádzajú len 45 km. Novinári sú jednoducho len novinári. Ktovie koľko informácií mala autorka článku a čo z toho použila. Jednoznačne je Skalka no. 1 na Slovensku, čo sa týka dĺžky upravovaných tratí. Ideálne by bolo ak by sa všetci zainteresovaní spojili v prospech bežeckého lyžovania. V každom prípade za posledné roky sa veľa v regióne Kremnických vrchov zlepšilo.
pridal Karol dňa 5.1. 17:42  
Máš pravdu, zrejme to nebol zámer, iba prebratá informácia...ale napríklad ja si vždy v sobotu špeciálne vypočujem v Slovenskom rozhlase reláciu Rádiovíkend, kde sú vždy aj aktuálne hlásenia členov horských stredísk. Zo Skalky najčastejšie hlási pán Halíř. Zrejme je členom aj TJ Biela stopa. Ale ešte ani raz túto zimu nespomenul aj iné trate, ako severný a južný okruh a spomínaných 45 km ztratí (na začiatku sezóny in line a iné okruhy na štadióne). Pritom ako člen horskej služby by mal vedieť o všetkých tratiach, ktoré spadajú pod jeho oblasť a taktiež ich tam spomenúť a pridať skutočnú informáciu o počte km tratí. Samozrejme, že aj ja som rád, ako sa to na Skalke za posledné roky pohlo dopredu, že chlapi z TJ vo svojom voľnom čase zadarmo upravujú trate a starajú sa o ne...to všetko je super a pekné, len už keď sa tam narobia, tak by bolo škoda to aj nepredať ďalej verejnosti.
pridal Matobb dňa 5.1. 18:14  
Je to tak, že členovia horskej služby na Skalke sú niektorí aj členovia a organizátori Bielej stopy. Oni sa starajú o časť tratí v Kremnických vrchoch a hlavne o trasy, ktoré sú súčasťou preteku. Je to skôr otázka informácií. Ani člen horskej služby zrejme nemá prehľad o všetkých trasách v Kremnických vrchoch ako sú upravené. Ak neexistuje systém zberu informácií, potom je logické, že informujú o tom, čo majú overené. A znovu sme pri tom, že by sa mal vytvoriť systém, dať sa dohromady z Bystrickej i z Kremnickej strany.
pridal Karol dňa 5.1. 18:38  
Peter Brecík. Bol som na Skalke potrénovať a veľká spokojnosť. Počasie síce hrozné, ale ja som potreboval nabehať kilometre. Komplewtná informácia - koľko km je určite dôležitá. ja yb som navyše navrhol kompetentným, aby niekde v priestorách stadiona zavesili tabuľu - aktuálne informácie. Nie každý sleduje internet a médiá. Takže: Otvorené a upravené trasy + výškový profil. Stretol som na tratiach absolútnych začiatočníkov, rodičov s deťmi, ktoré sa pokúšali strmčekovať tie "pekné" stúpania. Kto začína - poptrebuje rovinu, mierne pevýšenie apod. Však to všetci poznáme. Táto maličkosť chýba. Ináč - Veľmi dobre !!!
pridal Petrraft dňa 9.1. 16:08  
Plne s Tebou súhlasím Peter. Skalka a okolité trasy v Kremnických vrchoch sú ideálnym miestom pre bežecké lyžovanie. Informačná tabuľa o stave tratí na štadióne by bola veľmi vhodná. Dnes je štadíón na Skalke jediným miestom na Slovensku, kde je inštalovaná webkamera s možnosťou vidieť aktuálnu situáciu mimo zjazdárskych tratí. TJ Biela stopa je v tomto lídrom u nás. Informačná tabuľa by bola ďalším krokom k zlepšeniu informovanosti bežkárov.
pridal Karol dňa 9.1. 16:36  
Neviem, či som sa aj ja mojou reakciou na tomto mieste podieľal na tom, že dnes sa v Rádiovíkende v správe pána Halířa objavila aj informácia o ostatných upravených tratiach v Kremnických vrchoch, nielen severný a južný okruh. Každopádne zase o niečo lepšia informovanosť, snáď to bude pokračovať aj naďalej...
pridal Matobb dňa 14.1. 19:34  
Áno, Tvoja reakcia a moja odpoveď vyvolala vzájomnú komunikáciu medzi mnou a pánom Halířom z HS na Skalke. Potrdil, že je to o informovanosti rôznych upravovateľov tratí a že bude hľadať riešenia ako to zlepšiť.
pridal Karol dňa 14.1. 23:03