REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE

Žilinský samosprávny kraj

Administrátori
strediska:

jana.benkezask.sk
martin.kucerikgmail.com



BESKYDY-JAVORNÍKY
Beskydsko - Javornícka bežecká lyžiarska magistrála
SNEHOVÉ SPRÁVY - Beskydy-Javorníky  
Dátum Stredisko Trasa Sneh Kvalita Úprava Pridal  


Beskydy - Javorníky | 18.1.2013 | Jana Benke | Čítané 2128x | 1 príspevok v diskusii
Beskydsko - Javornícka magistrála
Informácie o upravenej trase Husárik - Melocík

Dňa 17.januára bola upravená trasa Husárik - Semeteš - Melocík:
snehové podmienky : veľmi dobré, v lesnom teréne miestami len dobré,
ale prejazdné
typ snehu : prachový
hĺbka snehu : od 30 do 60 cm
teplota : -2 stupne
počasie: polooblačno

     
  Beskydy - Javorníky | 17.1.2013 | Jana Benke | Čítané 2024x | 0 príspevkov v diskusii
Kataster obce Oščadnica
Aktuálne informácie o upravených trasách

Žilinský samosprávny kraj zabezpečil v Katastri obce Oščadnica úpravu nasledovných trás:
15.januára 2013: upravená trasa od motela DUO pod Oščadnicou (pri hlavnej ceste) až na vrchol Veľkej Rače po hrebeni masívu. Potom bola upravená Tichá dolina v časti Laliky cez sedlo Moravské a prechod U Švancari na Beskydok ku osade Kubuši nad centrom obce Oščadnica.
16.januára 2013: upravená trasa z Krásna nad Kysucou na Starú Bystricu a smer zo Starej Bystrice na vrchol Dedovka (t.j. ten nový prepoj).
Aktuálne snehové podmienky ku dňu 17. január 2013 sú nasledovné:
Typ snehu : prachový
Podmienky: veľmi dobré
Teplota: okolo 0 stupňov

<br><br><br><br>

     
  Beskydy - Javorníky | 16.1.2013 | Jana Benke | Čítané 2048x | 0 príspevkov v diskusii
Žilinský samosprávny kraj pokračuje s úpravou Beskydsko - Javorníckej magistrály
Aktuálne informácie o úprave tratí

17. január 2013: plánovaná úprava trasy Husárik - Semeteš - Melocík
18. január 2013: plánovaná úprava trasy Melocík - Sedlo pod
Hričovcom - Kasárne

Všetky informácie spolu s fotografiami nájdete na stránke:


http://www.zask.sk/nas-kraj/bezkoservis/beskydsko-javornicka-lyziarska-b...

alebo

http://www.zask.sk/nas-kraj/bezkoservis/




     
Beskydy - Javorníky | 16.1.2013 | Jana Benke | Čítané 2090x | 0 príspevkov v diskusii
2. ročník prechodu Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou
Pozvánka na 2. ročník prechodu Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou

Žilinský samosprávny kraj srdečne pozýva všetkých nadšencov a vyznávačov bežeckého lyžovania na 2. ročník prechodu Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou, ktorý sa bude konať v sobotu 02. februára 2013. Bežkári sa budú presúvať v úseku U Melocíka po Makov Kasárne. Registrácia účastníkov spojená s občerstvením bude prebiehať od 08:00 do 09:00 h. v reštaurácii Melocík. Prechod slávnostne odštartuje o 9:00 h. predseda ŽSK Ing. Juraj Blanár.
Beskydsko - Javornícka lyžiarska bežecká magistrála bola slávnostne otvorená a uvedená do prevádzky dňa 21. januára 2012. Uskutočnením tohto projektu chce Žilinský samosprávny kraj pomôcť vytvoriť podmienky pre realizovanie zimného lyžiarskeho bežeckého športu v oblasti pohorí Vysokých Javorníkov a Turzovskej vrchoviny na strojovo upravovaných tratiach. V súčasnosti je ukončená I. etapa, kedy sa zrealizovalo sprejazdnenie trasy, umiestnenie 3 kusov odpočívadiel, 58 rázcestníkov a 23 informačných tabúľ.

Informácie o podujatí poskytne:
Mgr. Jana Benke
Odbor kultúry a cestovného ruchu
Žilinský samosprávny kraj
tel.: + 421 41 503 23 20
e-mail: jana.benke@zask.sk
www.regionzilina.sk


     
Beskydy - Javorníky | 13.1.2013 | Karol Kováč | Čítané 2175x | 0 príspevkov v diskusii
Začína sa s úpravou lyžiarsko-bežeckej Beskydsko – Javorníckej magistrály
Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Dobrá správa pre bežkárov

Žilina, 11. január 2013 – Bežkári z Kysúc, Považia, ale i širokého okolia si už od dnes (11.1.2013) prídu na svoje. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja začína so strojovou úpravou časti Beskydsko – Javorníckej magistrály. Spočiatku sa bude zabezpečovať zjazdnosť približne dvadsaťkilometrového úseku Semeteš – Melocík – Kasárne a späť. „Verím, že bežkárski nadšenci využijú nadchádzajúci víkend a prídu otestovať Beskydsko – Javornícku magistrálu i v tejto zimnej sezóne. Priaznivé snehové podmienky nám umožnili, aby sme sa pustili do jej upravovania už v týchto dňoch. Vlani, keď sme spustili jej skúšobnú prevádzku, sa tešila veľkej obľube a ja pevne dúfam, že ju bežkári budú naplno využívať aj v tomto roku,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.
Základná dĺžka lyžiarsko-bežeckej magistrály je dlhá 54 km. Vinie sa od hranice Českej republiky – Makova-Bumbálky a pokračuje pohorím Vysokých Javorníkov po lokalitu Čadca–Husárik.


Hana Danová,hovorkyňa ŽSK

Viac sa môžete dozvedieť aj na stránke:
http://www.regionzilina.sk/nas-kraj/bezkoservis/beskydsko-javornicka-lyziarska-bezecka-magistrala.html


     
Beskydy - Javorníky | 24.1.2012 | Karol Kováč | Čítané 3432x | 4 príspevky v diskusii
Otvorenie Beskydsko-Javorníckej bežeckej lyžiarskej magistrály
Niekoľko fotografií z atmosféry podujatia

Niekoľko fotografií a krátky text z akcie mi poslal Ivan Petráš, ktorý sa otvorenia novej bežeckej stopy zúčastnil.

21.1.2012 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie lyžiarskej bežeckej Javorníckej magistrály. Stretnutia s prechodom po čerstvo upravenej stope sa zúčastnilo cca 250 až 300 bežkárov. Trate slávnostne otvoril predseda VÚC Žilina p.Blanár.
Pripájam aj pár ilustračných fotografií,

s pozdravom,

Ivan Petráš


     
Beskydy - Javorníky | 12.1.2012 | Zuzana Ticháková | Čítané 3969x | 2 príspevky v diskusii
Pozvánka na slávnostné otvorenie Beskydsko - Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály
Pozvánka

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) a Správa ciest ŽSK vás pozývajú na slávnostné otvorenie Beskydsko – Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály, ktoré sa uskutoční 21. januára 2012 pri reštaurácii Melocík. Projektom, ktorý realizuje ŽSK, sa vytvoria podmienky pre zimný lyžiarský bežecký šport na upravovaných tratiach v oblasti pohorí Vysokých Javorníkov a Turzovskej vrchoviny. Základná trasa tvorí spojenie lokality na hranici s ČR – Makov Bumbálka a pokračuje v pohorí Vysokých Javorníkov po lokalitu Čadca – Husárik. Dĺžka tejto časti magistrály je približne 54 km. Výškový profil hlavnej trasy sa pohybuje v rozmedzí od 700 do 1050 m n.m. Ďaľšie trasy, ktoré sú považované ako alternatívne, nástupné alebo zostupné a majú celkovú dĺžku cca 42 km. V projekte bola ukončená I.etapa a trasy sú pripravené na skúšobnú prevádzku.<br><br>

     
Beskydy - Javorníky | 14.11.2010 | Karol Kováč | Čítané 3385x | 0 príspevkov v diskusii
Beskydsko – Javornícka lyžiarska bežecká magistrála
Projekt na vybudovanie bežeckých trás

Úrad Žilinského samosprávneho kraja spolu s dotknutými obcami má záujem o rozvoj prihraničného regiónu s Českou republikou prostredníctvom realizácie siete lyžiarskych bežeckých trás. Zámerom navrhovateľa je vybudovanie lyžiarskych bežeckých trás združených do realizačného projektu „Beskydsko – Javornícka lyžiarska bežecká magistrála“ rozdelených na 14 samostatných vzájomne prepojených úsekov v celkovej dĺžke cca 120 km.
Vybudovanie lyžiarskych bežeckých trás oživí turistický ruch v tejto oblasti i počas zimnej sezóny. Udržiavané lyžiarske bežecké trasy rozšíria ponuku športovo-rekreačného vyžitia počas zimnej sezóny i mimo priestory existujúcich lyžiarskych stredísk, doplnia absentujúce služby v oblasti pohybových aktivít počas zimy.

Toľlko citát z projektového zámeru Žilinského samosprávneho kraja. Ak sa podarí zrealizovať tento projekt, lyžiari-bežkári sa majú na čo tešiť. Na severozápade Slovenska tak bude udržiavaných v zimných mesiacoch 120 km lyžiarskych bežeckých trás, ktoré budú môcť bežkári využívať zatiaľ klasickou technikou. Ukončenie realizácie projektu je plánované na jeseň budúceho roka 2011.
Trasy by mali byť upravované v katastrálnom území obcí Makov, Vysoká nad Kysucou, Turzovka, Dlhá nad Kysucou, Zákopčie, Čadca, Klokočov, Korňa, Podvysoká, Štiavnik, Petrovice, Kolárovice, Veľké Rovné, Dlhé Pole, Rudinská, Nesluša, Ochodnica a Papradno.

Zámer je to pekný a hodný nasledovania. Budeme preto sledovať ako sa projekt realizuje. Uvítam od zainteresovaných ľudí informácie o pokračujúcich prácach. Do FÓRA na našom serveri som pridal oblasť Beskydy-Javorníky, kde sa môžete k tejto problematike vyjadrovať.

Informácie o projekte mi sprostredkoval Ivan Petráš, predseda TJ Biela stopa Kremnica, ktorý bol ako poradca na obhliadke uvažovaných trás. Mohli ste sa o tom dočítať v odpovediach v článku o pripravenosti Kremnických vrchov pred novou sezónou.

Na fotografiách, ktorých autorom je Ivan Petráš sú zábery z obhliadky trás.


     

strana 1 2 3 4 5